Kultni film

Šta će biti sa kućom Topalovića iz filma "Maratonci trče počasni krug"?

  • Извор: ТВ Прва
  • 02.06.2023. 08:33

Na Kosančićevom vencu, u samom centru Beograda, nalazi se nadaleko poznata kuća Topalovića iz legendarnog filma Maratonci trče počasni krug, ili bar ono što je ostalo od nje.

Kuća u kojoj je snimano čudo jugoslovenske kinematografije danas je u veoma lošem stanju i izgleda gotovo neprepoznatljivo.

Oronula, zapuštena, pojedini prozori razbijeni na gornjem spratu kuće ,uništena fasada, otpadaju dijelovi zida, po dvorištu razbacane slike. Dvospratnica Topalovića ovjekovječena u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug" danas izgleda sasvim drugačije.

"Ovo je kuća iz 1848. godine koja je pravljena isprva kao kuća na jednom nivou kasnije je dozidan drugi sprat. Ova kuća je dodijeljena i u njoj je stanovalno više porodica i to su zaštićeni stanari još iz perioda poslije Drugog svjetskog rata. Danas tu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi", rekao je Zoran Miladinović, predsjednik srpskog udruženja turističkih vodiča.

Turistima koji iz drugog grada dođu da posjete Beograd s jedne strane bude im drago što vide čuvenu kuću Topalovića, ali su i razočarani jer je vide u lošem stanju .

"Za početak možda bi bilo dobro da obilježimo ovu kuću makar jednom tablom na kojoj bi pisalo ‘Kuća Topalovića iz filma ‘Maratonci trče počasni krug’’ i tu da malo ovjekovječimo ustvari i te slavne likove koje su glumili poznati Bata Stojkovic i drugi", dodao je Miladinović.

Slikar koji sada živi u kući Topalovića rekao je da je drugi sprat 1999. godine kupila vlasnica koja je kuću željela da sruši, ali je spriječena. Takođe, dodao je i da je dobra vijest što je grad Beograd obećao da će u narednom periodu izvršiti restauraciju kuće.

(Foto: Printscreen TV Prva)

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.