Krupa na Uni

Svečano otvorena kuća Branka Ćopića u Hašanima

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2022. 15:46

Svečani program povodom završetka posljednje faze obnove rodne kuće Branka Ćopića u okviru projekta „Bašta sljezove boje“ održan je danas u Hašanima u opštini Krupa na Uni.

Programu su prisustvovale i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković.

Trivićeva je rekla da je današnji dan poseban i pun emocija zbog završetka posljednje faze projekta „Bašta sljezove boje“ jer je Branko Ćopić kao veliki srpski književnik ostavio veliki uticaj na vaspitno-obrazovni sistem Republike Srpske i Republike Srbije. 

„Ćopićeva kuća i učeionica na otvorenom su spremene za sve učenike iz Republike Srpske i Republike Srbije koji će imati priliku da na nesvakidašnji način uče o Branku Ćopiću, o njegovim djelima ali i o svim onim pravim životnim vrijdnostima koje je promovisao ovaj veliki srpski književnik“, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da je projekat „Bašta sljezove boje“ još jedan uspjeašn projekat Republike Srpske i Srbije  koji  doprinosi sprovođenju Povelje o srpskom kulturnom prostoru

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je ponosna što je Srbija podržala ovaj projekat i da je istorijska dužnost sadašnjih generacija da nauče nove generacije o djelima Branka Ćopića jer su njegove poruk vječne i kao takve značajne i za moderna vremena i za sve generacije.

„Кoliko mi pažnje budemo posvetili našoj kulturnoj baštini toliko ćemo biti veliki i toliko ćemo učvrstiti naše korene na ovim prostorima jer očuvanje kulturne baštine je važno i za očuvanje nacionalnog identiteta“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska i Republika Srbija nastavljaju sa saradnjom i da je cilj da se realizuje što više projekata kao što  je „Bašta sljezove boje“, a sve sa ciljem da se mlađe generacije upoznaju sa srpskim velikanima i da se oni sačuvaj od zaborava. 

Podsjetila je da je odluka o podršci ovom projektu donesena na zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije prije godinu dana u Ističnom Sarajevu jer je ocijenjeno da projekat značajan za srpsku kulturu i srpski narod. 

Dodala je da su djela Branka Ćopića prevedena na 30 svjetskih jezik i da predlaže da se u okviru projekta osnuje biblioteka u kojoj će biti po jedan primjerak svakog prevoda.

Trivićeva je naglasila da bogatstvo i važnost djela kao što je ono koje je Ćopić ostavio svome narodu u nasljeđe iziskuje veliku obavezu i odgovornost da se lik i djelo tog stvaraoca zauvijek sačuvaju od zaborava. 

„Naš cilj je i da Spomen-kuća bude inspiracija  umjetnosti i umetnicima, da postane nezaobilazna na mapi naših ustanova kulture, postajući istovremeno inspiracija književnika, slikara, turističkih radnika, studenata, učenika“, istakla je Trivićeva. 

U projekat revitalizacije rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uložilo je sredstva u iznosu od 250.000 КM, dok je ukupna sredstva za realizaciju izgradnje učionice na otvorenom u iznosu od 80.000 КM obezbijedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија