Kečkemet siti balet

U Banjaluci izvedena baletska predstava "Oblijetanje"

 • Извор: СРНА
 • 14.11.2022. 21:23

Baletska predstava "Oblijetanje" Kečkemet siti baleta iz Mađarske, koja govori o najvrednijim ljudskim osobinama, izvedena je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nedeljka Čubrilovića.

"Ovo je ansambl koji je u svojoj oblasti možda među dva-tri u svijetu i zato imamo veliku čast da to večeras zajednički ispratimo", rekao je Čubrilović u pozdravnoj riječi prije izvođenja baletske predstave.

On je zahvalio prisutnima što su u velikom broju došli da isprate ovu nesvakidašnju predstavu i izrazio nadu da će večeras viđeno dugo nositi u sebi.

Čubrilović je zahvalio predsjedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanu Pastoru za dolazak ovog ansambla u Banjaluku, ali i za nesebičnu podršku koju godinama pruža Republici Srpskoj i njenim institucijama.

"Republika Srpska je mlada, demokratija je u njoj još mlađa i treba nam mnogo iskustva. Našli smo ga upravo kod ovih ljudi, gospodina Pastora i njegovih saradnika. Nadam se da će i novi saziv parlamenta, koji bi sutra trebao da bude konstituisan, nastaviti istim putem", rekao je Čubrilović.

Pastor je naveo je da izvođenje ove baletske predstave ima i simbolički politički značaj.

"Sutra se u Banjaluci konstituiše nova Skupština i u tom smislu je ovo i svečano obeležavanje našeg prijateljstva i saradnje. A ovo večeras jeste predstava o jednoj od najvrednijih ljudskih osobina, o stanju ljudskog duha, i govori da je čovek nepobediv, da nema teških trenutaka, perioda i momenata iz kojih se ne može ustati", rekao je Pastor.

On je dodao da sve to krasi Mađare i Srbe, čiji odnosi danas doživljavaju renesansu.

Umjetnički direktor Kečkemet siti baleta Dora Barta rekla je novinarima da je večerašnja predstava uspješan spoj tradicionalne mađarske muzike i savremenog plesa i baleta.

Ona je dodala da posebnu draž predstavi i ambijentu u kome se izvodi daju muzika uživo, te kvalitetni muzičari i plesači.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je kuća koju vodi uvijek otvorena za ovu vrstu saradnje.

"Ovakvi i slični događaji daju banjalučkoj publici mogućnost da se upoznaju o projektima koji se realizuju u regionu. Zadovoljstvo mi je što je to večeras upravo balet", rekla je Grbićeva, dodajući da je ova umjetnička grupa, koja djeluje u okviru Nacionalnog teatra u Kečkemetu, regionalno poznata.

Predstavi su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog i društvenog života Banjaluke, Republike Srpske, te diplomatski predstavnici Srbije i Mađarske u BiH.

Događaj su podržali Vlada Mađarske, Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine i Srednjoevropska mreža za ekonomski razvoj.

Kečkemet siti balet radi u okviru teatra "Jožef Katona".

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.