Svjedočanstvo o jednom vremenu

U Beču predstavljena knjiga "Volja naroda"

  • Izvor: ATV
  • 13.09.2022.21:29

U Beču je večeras promovisana knjiga "Volja naroda", koju je priredio Milan Ljepojević, a predstavlja zbornik mnogobrojnih govora, besjeda i javnih obraćanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te svjedoči o njegovim aktivnostima od septembra 2020. godine do aprila 2021. godine.

Ljepojević je rekao da je ova knjiga svjedočanstvo o jednom vremenu, ali i o kontinuitetu politike usmjerene na odbranu, očuvanje i razvoj Republike Srpske, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Na promociji je istaknuto da knjiga predstavlja analizu društveno-političkih kretanja i odnosa u Republici Srpskoj, BiH, regionu, Evropi i svijetu, a osnovna poruka je poziv na jedinstvo u zaštiti interesa Republike Srpske uz uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i principa međunarodnog prava.

Ljepojević je naveo da je riječ o petoj knjizi Milorada Dodika u kojoj su sabrani njegovi mnogobrojni govori, obraćanja u Narodnoj skupštini i građanima u lokalnim zajednicama širom Srpske, ali i obraćanje u Savjetu bezbjednosti UN, koje je pokazalo da se glas Republike Srpske čuje i poštuje u međunarodnim okvirima.

- Poruka knjige je da je neophodno da se dosljedno zastupaju interesi Republike Srpske i njenih institucija u okviru BiH, ali i na međunarodnom nivou, da se izazovi rješavaju mirnim putem, kroz dijalog i međusobno uvažavanje, te da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - rekao je Ljepojević.

Recenzent Franc Sošnja je rekao da se u knjizi "Volja naroda" mogu prepoznati ključni stavovi kojima se zastupaju interesi Republike Srpske u okviru BiH, ali i na međunarodnom planu.

- Značajan segment predstavlja jačanje ideje nacionalnog jedinstva, koje nije usmjereno protiv drugih naroda, ali je važno kako bi se Republika Srpska mogla oduprijeti brojnim međunarodnim pritiscima koji se dešavaju - rekao je Sošnja.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović izrazio je zadovoljstvo što je promocija organizovana u Beču i da knjigu svojim porukama daje doprinos jačanju ideje zajedništva.

- To je veoma važno i za mnogobrojnu srpsku zajednicu u Austriji - rekao je Filipović.

Promociji, organizovanoj uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, prisustvovali su brojni ugledni predstavnici srpske zajednice u Beču među kojima su bili ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, ambasador BiH pri OEBS-u Siniša Bencun i predsjednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

Ovom prilikom je predstavljeno i zbirno izdanje koje čini komplet od pet knjiga srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koje su objavljene tokom prethodnih godina.

Tagovi: