Autor Radmila Čokorilo

U Bileći promovisana knjiga "Nikola Tesla i radio"

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2022. 10:08

Promocija knjige "Nikola Tesla i radio", autora Radmile Čokorilo, koja govori i o razvoju radija u Hercegovini, priređena je u bilećkom Domu kulture "Jevto Dedijer".

Čokorilova je prije promocije rekla novinarima da se knjiga sastoji od tri dijela u kojima se govori o radio-stanicama u Srpskoj, razvoju radija u istočnoj Hercegovini i Nikoli Tesli, velikom naučniku koji je izumio prenos signala, što je bila osnova za formiranje radija.

"Htjela sam da se odužim struci, nauci i zavičaju", istakla je Čokorilova, koja je bila i jedan od osnivača Radio Bileće prije 30 godina, gdje je i počela karijeru.

Prisjećajući se početaka, Čokorilova je rekla da je to bilo teško vrijeme, ali da je nju i tadašnje kolege nosio entuzijazam, volja i želja da se donesu vijesti sa prvih ratnih linija, ali i priče iz života Bileće i Hercegovine.

Ona je istakla da će radio uvijek imati mjesto pod medijskom kapom, te da je to jedini medij koji ne ometa čovjeka u bilo kakvom radu i koji će opstati.

Direktor Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" u Bileći Sanja Bošković rekla je da promocije autora koji vode porijeklo iz Bileće uvijek imaju posebnu emociju.

Ona je istakla da je počastvovana što je Čokorilova organizaciju promocije svoje knjige povjerila bilećkoj Biblioteci.

"Ova knjiga će imati veliki značaj i za budućnost jer je ona hronologija razvoja radija u Republici Srpskoj i Hercegovini", rekla je Boškovićeva.

Profesor Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu Budimir Aleksić ocijenio je ovo djelo prvorazrednim, te naveo da je riječ o knjizi koja je pionir budući da govori o razvoju radija.

Direktor Radio Bileće Radoslav Uljarević istakao je da je veliki uspjeh za malu sredinu da je uspjela da održi jedan medij 30 godina.

"Kroz ovaj radio prošli su mnogi mladići i djevojke, neki su u njemu počeli svoje karijere i nastavili dalje", rekao je Uljarević.

On je istakao da je Čokorilova obilježila to vrijeme početka Radio Bileće, ali i da nikada nije zaboravila svoju Bileću.