Srpski pisac i pjesnik

U centru Berlina otkrivena spomen-ploča Lazi Lazareviću

  • Izvor: Srna
  • 08.04.2022.15:38

U centru Berlina danas je svečano otkrivena spomen-ploča srpskom piscu i ljekaru Lazi Lazareviću.

Spomen-obilježje postavljeno je na inicijativu Ambasade Srbije u Njemačkoj, u Šumanovoj ulici, na zgradi u kojoj je Lazarević živio tokom studija medicine na Univerzitetu Fridrih Vilhelm, današnjem Humboltu, između 1872. i 1879. godine, kada je doktorirao.

"Ovo je veliki dan za sve Srbe u Berlinu, za Ambasadu Srbije u Nemačkoj i za srpsko-nemačke odnose i saradnju u oblasti kulture", rekla je ambasador Srbije u Njemačkoj Snežana Janković.

Ona je zahvalila Humbolt univerzitetu za obavještenje o adresi na kojoj je Lazarević kao student bio prijavljen, kao i Vulfu fon Moltkeu, vlasniku zgrade u kojoj je pisac stanovao, za razumijevanje značaja i mjesta koje Lazarević zauzima u srpskoj kulturi i medicini.

"Slavimo danas ovog velikog pisca, lekara i humanistu, koji je za svog kratkog života ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i medicini. Laza Lazarević je bio izuzetna i plemenita ličnost, i izvor je inspiracije za generacije Srba", naglasila je Jankovićeva.

Na svečanosti se obratio i Vulf fon Moltke, koji je rekao da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Ambasade o postavljanju spomen-ploče na zgradi koja se nalazi pod zaštitom države i u kojoj je, osim Lazarevića, živjelo više poznatih njemačkih književnika.