52. Međunarodni sajam knjige

U Kairu srpska književnost u znaku Kočićevog "Јablana"

  • 30.06.2021. 21:31

U egipatskoj prestonici počela je jedna od najvećih svjetskih smotri knjige - 52. Međunarodni sajam knjige.

Svečanosti otvaranja Sajma u Kairu prisustvovala je i ministarka kulture Srbije Maja Gojković, koja je u razgovoru sa  ministarkom kulture Egipta Ines Abdel-Dajem, istakla da je ovakav događaj prilika za kulturnu razmjenu i podsticaj bilateralnim aktivnostima, pogotovo u aktuelnom trenutku u svijetu.

Podsjećamo, da je srpsko književno stvaralaštvo i izadavaštvo na ovom sajmu u znaku antologijske pripovijetke "Јablan" Petra Kočića, prevedene na arapski jezik. Inače, na štandu Srbije ljubitelji pjesništva i romana, moći će da se upoznaju sa djelima srpskih klasika, kao i savremenih stvaralaca.

Saradnje između institucija kulture Srbije i Egipta traje već godinama, posebno između pozorišta, baleta i opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Kairske opere, kao i narodnih biblioteka.

Gojkovićeva je napomenula i da postoje značajne mogućnosti saradnje u okviru programa Kulturna prestonica Evrope - Novi Sad 2022. godine, što je prilika i da se egipatska kultura predstavi publici u Srbiji.

Posebna pažnja biće posvećena, kako je navedeno, jačanju koprodukcione saradnje u oblasti filmske produkcije i audiovizuelne djelatnosti kako u Srbiji tako i u Egipat, kao i unapređenje saradnje između filmskih kuća i stručnjaka koje djeluju u oblasti filma.

(RTRS) 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!