Povodom 145 godina od njenog rođenja

U Mrkonjić Gradu otvorena izložba o Milevi Marić Ajnštajn

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2022. 15:46

Izložba "Mileva Marić Ajnštjan", koju je pripremio Savez inovatora Republike Srpske povodom 145 godina od njenog rođenja, otvorena je danas u Mrkonjić Gradu.

Generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske Ljubiša Pašić rekao je da je ovo jedna od njihovih aktivnosti koje se provode s ciljem da se od zaborava otrgnu srpski velikani iz oblasti nauke.

"Ranije smo u Mrkonjić Gradu imali izložbe o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, a sad je na red došla i Mileva Marić Ajnštajn o kojoj naša javost malo zna i u školama joj se, nažalost, malo poklanja pažnja, a ona predstavlja vrijednost koju ne smijemo zaboraviti", rekao je Pašić novinarima.

On kaže da se Mileva Marić Ajnštajn često predstavlja samo kao supruga genijalnog naučnika Alberta Ajnštajna koji je uveo modernu fiziku, poljuljao temelje pređašnjih teorija i otvorio nove vidike.

"Malo se zna da mu je ona bila glavna potpora, glavni inspirator iz njihovih studentskih dana. Oni su u kratkom periodu uspjeli da dođu do značajnih teorija. Pomogla mu je kao izvrsni matematičar i fizičar", ističe Pašić.

On je dodao da treba još mnogo istražiti kako bi se došlo do prave istine o njenom doprinosu čuvenim teorijama po kojima se Ajnštajn proslavio.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija rekao je da je Mileva Marić Ajnštajn "iskakala iz okvira svog života i tadašnjih shvatanja žena u nauci".

"Na ovaj način smo željeli da se mladi ljudi upozaju o njenom životu i zahvaljujem Savezu inovatora Republike Srpske što su pripremili ovakvu izložbu", rekao je Eremija.

Izložba će biti otvorena u galeriji Kulturnog centra "Petar Kočić" do kraja marta.