U Srpskom narodnom pozorištu premijera Verdijevog "Trubadura"

  • 29.01.2021. 22:29

U Novom Sadu sutra će premijerno biti izvedena opera "Trubadur" Đuzepea Verdija i to u novom savremenom ruhu. Јednu od najpopularnijih opera slavnog italijanskog kompozitora izvešće Opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

"Kako smo u prošlosti ostvarili izuzetnu saradnji sa rediteljem Aleksandrom Nikolićem u dve predstave, odlučili smo se za modernije režijsko čitanje Trubadura uz tradicionalnu Verdijevu operu. Nikolić je ekspert u spajanju tradicije i potreba savremene publike", rekao je povodom savremenog "Trubadura" direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov.

Reditelj Nikolić rekao je da je Verdi u "Trubaduru" duboko zahvatio dramu i muzički karakter likova i "pritom u svojim operskim junacima gleda najpre ljude, odnosno čovjeka sa svim njegovim dobrim i lošim osobinama".

U ulozi Grofa Lune biće prvak Opere SNP-a Željko R. Andrić, Leonora je Danijela Јovanović, Višnja Radosav je Acučena, stara Ciganka, Goran Krneta je Ferando, zapovjednik Luninih vojnika, Aja Andrić tumači ulog Ines, a Igor Ksionžik je Ruiz.

Kao debitant u ulozi Manrika nastupiće mladi tenor Stevana Karanac.

Radnja "Trubadura" odvija se u vrijeme kad u Španiji bjesni građanski rat. U operskoj priči, paralelno traje i borba za vlast u kojoj niko ne odustaje.

Sukob kulminira kroz četiri čina opere i ide do tačke u kojoj su svi potpuno spremni da ponište sopstvenu egzistenciju samo da istjeraju svoj inat.

Istovremeno, u srcu svega nalazi jedna čista i iskrena ljubavna priča.

"Trubadur" će sutra biti izveden na sceni "Јovan Đorđević" SNP-a u 19.00 časova.

Opera će biti izvedena povodom velikog jubileja, 120 godina od smrti velikog kompozitora Đuzepe Verdija.

Novosadska Opera odaje počast Verdiju njegovom romantičarskom triologijom, operama "Trubadur", "Travijata" i "Rigoleto".

Te opere biće izvedene u prva tri mjeseca ove godine, a "Trubadur" je prvi je na repertoaru.