Зворник

Вечерас почиње међународни филмски фестивал "Први кадар"

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2023. 08:57

Пројекцијом филма "Кајмак" из Сјеверне Македоније, у зворничком Дому омладине вечерас ће бити отворен 17. Међународни филмски фестивал документарног филма "Први кадар".

У такмичарском и пратећем програму фестивала биће приказано 60 филмова из региона и свијета.

У сусрет пунољетству фестивала, који је већ достигао завидну зрелост и искуство, а због потребе да публика види највећа регионална филмска остварења играног филма, који су на досадашњим фестивалима приказивани ревијално, одбор Фестивала одлучио је да реализује дугогодишњу идеју уводећи ове године нову такмичарску селекцију играних филмова из региона "Трагање", најављују организатори.

Публика ће у овој селекцији имати прилику да види шест филмова из региона који до сада нису имали биоскопску дистрибуцију у Источном Сарајеву и Зворнику, а међу којима су неки премијерно приказани на престижним фестивалима, као и филмови аутора који су освајали престижне награде попут Милча Манчевског, лауреата овогодишњег "Првог кадра".

У Вишеграду се снимају кадрови серије

У Вишеграду се снимају кадрови серије "Нобеловац"

Филмови су ове године селектовани по позиву умјетничког директора Фестивала Александре Митрић Штифанић.

Савјет Фестивала је донио одлуку да се за ову годину плакета "Лик кнеза Павла Раденовића" додијели редитељу Манчевском за допринос развоју и промоцији кинематографије региона.

Осим нове селекције, филмови ће се такмичити у међународној селекцији документарних филмова страних аутора "У фокусу", у регионалној селекцији документарних филмова аутора са екс-ЈУ простора "Екс-ЈУ у фокусу", селекцији кратких играних филмова домаћих и страних аутора "Кратке приче", међународној селекцији кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета "Кључ за филм" и у међународној селекцији документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета "Нови погледи".

Фармери не знају шта ће са овцама

Фармери не знају шта ће са овцама

Аутори ће се и ове године такмичити за престижне фестивалске награде - "Филмска клапа" за филмове у студентским селекцијама, "Печат кнеза Павла Раденовића", за остале фестивалске селекције, "Капија Зворника" за најбољу режију и Гран при за најбољи филм Фестивала.

Осим тога, први пут биће додијељена награда за најбољи играни филм региона, скулптура "Кључ Катере" рад академског сликара Борка Мочевића из Источног Сарајева.

Филмове ће оцјењивати жири у саставу редитељи Драган Елчић, Дејан Петровић и Хаџи Александар Ђуровић.

Игране филмове ће оцјењивати жири у саставу редитељи Милан Тодоровић и Ненад Павловић, те Срђан Савић, филмски критичар и директор Филмског фестивала у Нишу.

Зашто се највише слави Никољдан и Ђурђевдан?

Зашто се највише слави Никољдан и Ђурђевдан?

"Први кадар" традиционално доноси и богат пратећи програм Фестивала са филмским остварењима из цијелог свијета.

У оквиру пратећег програма Фестивала биће одржана Филмска школа "Првог кадра" са радионицама анимираног филма у Зворнику и Источном Сарајеву, а мастер клас предавање одржаће Драган Елчић.

У пратећем програму фестивала одржаће се промоција књиге Монографија "Кино-поета великог црнила" посвећена филмском опусу Живојина Жике Павловића, представљање чувене радионице документарног филма Атеље Варан, као и радионице Тин Интердок, која је одржана у оквиру Студентског филмског кампа "Инетракција", а чији је један од партнера био "Први кадар".

У дјечијем филмском програму "Кидс фест" биће приказан први хрватски дугометражни три де анимирани филм "Цврчак и мравица" редитеља Луке Рукавине.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Мото овогодишњег фестивала је "Имаш ли идеју?".

Медијски спонзори су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске (СРНА).

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: