"Zlatno jaje" za dva filma

  • 25.01.2021.22:30

Na Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf nagrada "Zlatno jaje" jednoglasno je dodijeljena filmovima "Presuda u slučaju K." režisera Uzgira Anila iz Austrije i "Pravo po rođenju" režiserke Inbar Horeš iz Izraela.

Članovi žirija na 14. po redu festivalu, koji je večeras završen dodjelom nagrada, bili su Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje, a imena laureata saopštio je Manojlović.

"Nije bilo lako donijeti odluke, ali donijeli smo ih jednoglasno. Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve. Imaju priču, prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, vrlo dobro snimljeni, kao i montirani, gluma je dobra, sve", rekao je Manojlović.

Prema njegovim riječima, žiri smatra da su 22 mlada režisera, filmska stvaraoca, cjelokupne filmske ekipe, ljudi koji su radili na tim filmovima, veoma talentovani, te se ujedno izražava nada da će režiseri svih filmova, naročito dva pobjednička, postati veliki u bliskoj budućnosti.

Nagradu "Srebrno jaje" proglasio je Bruno Tarijer i dobio ju je film "Kiša", reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske.

"Svima nam se dopao ovaj kratki film koji traje svega pet minuta, ali koji je u tih pet minuta stvorio takvu vrtoglavu emociju", rekao je Tarijer.

Treće mjesto, odnosno nagradu "Bronzano jaje", osvojio je film "Konzumirati savremeno", režisera Ane Aleksovske iz Sjeverne Makedonije, a priznanje je dodijelila Rorvaherova uz poruku da ta nagrada ide filmu koji govori o umjetnosti i gladi.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film "Dome, slatki dome" koji je režirala Agata Pušč iz Poljske, a nagradu je proglasio Mišel Amatje.

Žiri je odlučio da ove godine dodijeli i Cpecijalnu nagradu filmu "U čamcu", reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

Nagradu je obrazložila Aliče Rorvaher istakavši da specijalno priznanje žirija ide režiseru koji je na šaljiv i snažan način transformisao nekoliko elemenata, ženu, muškarca i dijete, u ovom filmu.

Na zatvaranju festivala, proslavljeni režiser Emir Kusturica istakao je da je veoma srećan da je još jedan festival održan i da se 14 godina pokušava i uspijeva, godinu za godinom, sa dobrim vibracijama i filmovima.

"Razlog iz kog sam posebno radostan je to da svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova između kojih izaberemo 20, a hajdemo reći da se za polovinu njih, može reći da su odlični", rekao je Kusturica.

Ovogodišnji Kustendorf održan je u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Mećavnik grada.