Smotra folklora

"Zlatno kolo" 24. septembra u Drvaru

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2022.13:29

Savez kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske ove godine obilježava 15 godina postojanja i rada, u kojima je postao jedan od najbrojnijih kulturnih subjekata u Republici Srpskoj, a povodom toga biće organizovana tradicionalna smotra folklora.

Naime, u cilju zastupanja srpskog kulturnog prostora, Savez organizuje događaj koji će se održati u subotu u Drvaru.

"Savez organizuje tradicionalnu smotru izvođačkih ansambala Republike Srpske – „Zlatno kolo“ 24.9.2022. a u cilju zastupanja srpskog kulturnog prostora, manfestacija će biti održana u Drvaru, u Radničkom domu, sa početkom od 18:30 časova. Očekujemo da ove godine bude najmanje 500 učesnika, koji će na najbolji mogući način pokazati kulturu i tradiciju našeg naroda iz različitih krajeva Republike Srpske", naveli su iz Saveza.

Dodaju da trenutno sa 37 članica, okupljaju preko 7.000 djece, omladine i zrelih ljudi, koji kulturu i tradiciju čuvaju kroz mnogobrojne aktivnosti svojih KUD-ova.

"Tokom 2020. i 2021. godine, Savez je stekao dva izuzetno važna statusa – reprezentativnog strukovnog Udruženja u oblasti interpretacije kulturnog nasljeđa. Savez, kao krovna kuća, godinama uspješno organizuje manifestacije koje okupljaju članice, kroz koncerte, seminare i druge oblike kulturno-umjetničkog izražavanja", kažu iz ove organizacije.

Ističu da manifestacijom u opštini Drvar, pokazuju namjeru i predanost da okupe omladinu sa različitih područja srpskog kulturnog prostora, olakšavajući im na taj način njegovanje sopstvene kulture i tradicije, ali i nacionalnog identiteta.