ATV

Bježite glavom bez obzira

13 znakova koji otkrivaju toksičnog partnera

 • 26.11.2022. 17:04

Manipulatore u ljubavnoj vezi nije lako prepoznati, ali postoje znakovi koji ih ipak odaju. Otvorite oči

Nekada je jako teško uočiti emocionalnu manipulaciju kada se to događa baš nama. Naravno, mnogo je lakše prepoznati kada se to dešava drugima, posmatrajući objektivno i sa strane. Ipak, nije nemoguće prepoznati manipulatora.

„Emocionalna manipulacija je pokušaj da natjerate partnera da se ponaša na onaj način na koji vi želite, tako što ćete učiniti da se osjeća loše zbog svojih misli, akcija, osjećanja“, rekla je Lija Keri, stručnjak za intimna i seksualna pitanja. To ponekad uključuje dramu, ucjene, čak i prijetnje, a sve to narušava našu sveukupnu dobrobit.

Eksperti savjetuju da obratite pažnju na sljedećih 13 znakova i na taktike kojima se služe.

1. Vaš partner prelazi granice

Ako ste sigurni da nešto ne želite, ne dajte partneru da po svaku cijenu prelazi tu granicu. Recite mu iskreno da vam neke stvari nisu prijatne, a do njih je da li će to da prihvate. U redu je i da se nađete na pola puta, ali nije u redu da osjećate pritisak da radite nešto što ne želite.

2. Ne prihvataju "ne" kao odgovor

Manipulatori žele da ste brzi i spontani u svojim odlukama, naravno, ukoliko im idu na ruku, jer na taj način uspjevaju da vas zanesu svojim riječima kako biste hitno donijeli odluku koju oni žele.

3. Dramatični su

Često koriste dramatične rečenice, poput "Mislio/la sam da ćeš me bar ti od svih ljudi razumjeti" ili "Ti si jedina osoba koju sam ikad volio/la". Još ako plaču ili vas tjeraju da se posramite nad svojim riječima i predomislite se tako da stvari idu u njihovu korist, budite sigurni da imate posla s manipulatorom.

4. Plaču kad treba

Pazite da vaš partner ne forsira suze kad mu je to potrebno. To mogu biti "krokodilske suze", uz drhtav glas, ali dobro otvorite oči da vidite da li glume.

5. Sve biraju oni

Razmislite o tome gdje živite, s kim se družite, koga posjećujete, gdje izlazite...Da li su to prijatelji ili omiljena mjesta vašeg partnera? Živite li u njegovom životu ili on u vašem ili ste našli sredinu? Lakše je kontrolisati nekog izvan okruženja u kom se on osjeća najkomfornije.

6. Traže vam dokaze ljubavi

Ako konstantno testira vašu ljubav rečenicama “ako me stvarno voliš, uradićeš to i to”, imajte na umu do je taktika koja kombinuje krivicu i osjećaj srama ako ne uradite nešto što se traži od vas.

7. Očekuju od vas "terapiju"

Terapeut Keti Zisking tvrdi da nije fer očekivati od novog ali i dugogodišnjeg partnera da izigrava vašeg terapeuta, konstantno vas tješi, savjetuje, sluša o vašim problemima prije nego o bilo čemu drugom.

8. Emotivne ucjene

Ako partner čini da osjećate strah, obavezu ili krivicu, to nije dobro. Emocionalne ucjene su prilično česte, ali ako neki vaš razgovor ili tajnu koristi kao oružje protiv vas, to je crveni alarm da hitno odete od takvog partnera.

9. Žrtveno jagnje

Na primer, posvađali ste se, i nevezano za to ko je u ptavu, vašem partneru je "slomljeno srce", pa "ne može da vjeruje da ste ga tako povrijedili", iako je možda krivica bila u njemu, a tako, zapravo, samo odbija da preuzme bilo kakvu odgovornost.

10. Izokrenuta realnost

Ako vaš partner ubjeđuje da ste uvijek nešto shvatili pogrešno, da se nečeg pogrešno sjećate, to je čudan i kontrolišući način kojim vas ubjeđuje da je "sve u vašoj glavi", te da nijedan problem nije tako realan, već ste većinu stvari možda sami umislili.

11. "Nije mi dobro"

Ako stvari ne idu po želji vašeg partnera, možda kaže da se osjeća bolesno, slabo, treba mu nega ili pomoć... I to je forma manipulacije. Odjednom su slabi i nije im dobro kad treba da se vodi ozbiljan razgovor? To nije slučajno.

12. Suviše dobro da bi bilo istinito

Nekad će vam nova veza delovati tako bajkovito, kao da je previše dobra da bi bila realna. Kada sve djeluje intenzivno, čvrsto, a nema prethodni temelj, vaš partner se samo dobro pretvara da je nešto što nije i da će vam odjednom pružiti sve o čemu ste sanjali. Nekad je za to, ipak, potrebno više vremena.

13. Uvijek se šale

Ovo ima dvostruku prirodu; prva je ta da kažu nešto što vas zaboli ili kritikuje, ali vaša je krivica što se tako osjećate jer se partner "samo šali". Vi ste preosjetljivi i ne znate za šalu. Drugi scenario jeste da se šali na vaš račun javno, a ako odgovorite pred drugima, vi "pravite scenu" i "kvarite zabavu". Sve ovo je samo jedan vid manipulacije...


(Glossy)

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Бизнис клуб

  Бизнис клуb новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.