Истраживање

Интимни односи посебно утичу на један орган

 • Извор: Агенције
 • 26.09.2023. 10:31

Истраживање је открило да је редован интимни однос од изузетно важности и за људе у позним годинама.

"За особе од 62. до 74. године, бољи интимни живот (тј. осјећај физичког задовољства и емоционалног задовољства) повезан је с бољим когнитивним функционисањем“, написала је Шенон Шен, истраживач са Одјељења за социологију и социјални рад на "Хоуп" Коледжу у Мичигену.

Студија на Средњем западу о интимним навикама старијих особа открила је да редован однос у позним годинама може имати позитиван утицај на мозак.

"За особе у доби од 75 до 90 година, чешћи однос је био повезан с бољим когнитивним функционисањем", наводи се у извјештају објављеном прошлог мјесеца у "Журнал од секс рисерч", чији је аутор Шенон Шен.


Сарма би могла бити папрена: Колико кошта купус на пијацама у Српској

Сарма би могла бити папрена: Колико кошта купус на пијацама у Српској

Истраживачи су такође примијетили да су осјећаји физичког задовољства повезани с бољим когнитивним функционисањем за мушкарце, али не и за жене.

Заједно с коаутором Хјуи Лиу, из Центра за старење и животни вијек и Одјељења за социологију на Универзитету "Пурду" у Индијани, Шен је анализирала когнитивне процјене и одговоре анкете 1.683 испитаника.

За потребе истраге, полни однос је дефинисан као "међусобно добровољна активност с другом особом која укључује интимни контакт, без обзира је ли дошло до оргазма или не".

Важност редовног односа

Такође, "често" је дефинисано као један или више сексуалних сусрета седмично. Сексуалност учесника није имала утицај на њихове когнитивне функције, међутим, 1,6 одсто испитаника се идентификовало као геј, лезбијка или бисексуалац.

Студија је наводно једно од првих национално репрезентативних испитивања заснованих на популацији о томе како су интимни животи старијих Американаца повезани с њиховим каснијим когнитивним функцијама.


Све иде низбрдо: Ова 3 знака очекује катастрофална јесен

Све иде низбрдо: Ова 3 знака очекује катастрофална јесен

Раније је студија из фебруара 2022. предложила да добар полни однос успорава когнитивни пад код старијих мушких пацијената који пате од еректилне дисфункције.

Слична истраживања коју су провели Универзитети "Ковентри" и "Оксфорд" у Енглеској, утврдила су да више интимних односа у старости подстиче унутрашње функционисање мозга, преноси "Нет.хр".

Шен је, међутим, рекла да њено истраживање додаје нови дио разумијевања науке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.