Kako društvene mreže utiču na vaš ljubavni život?

  • 12.03.2021.10:42

Koliko bi vaša veza bila drugačija da nema mobilnih telefona? Koliko često sjedite sa svojim partnerom i ne odvajate pogled od ekrana? Zašto je sve zanimljivije od njega ili nje?

Brojna istraživanja upućuju na to da je mobilni telefon prva i posljednja stvar koju vidimo tokom dana. Ujutru, svi se budimo uz mobilni telefon, dok ga pred odlazak na spavanje stavljamo na punjač i ostavljamo ga do jutra. Ujedno, istraživanja su pokazala i da su ljudi bili mnogo zadovoljniji kada su se budili uz budilnik. Telefoni odavno nisu samo sredstvo komunikacije, već su umješani u brojne životne aspekte.

Prednosti i mogućnosti telefona su nevjerovatne, ali koliko nas spajaju sa dragim osobama, isto toliko nas i otuđuju jedne od drugih.

Pitanje koje se postavlja jeste - kada internet počinje da mijenja dinamiku veze u kojoj se nalazimo? Društvene mreže ne samo da nas odvajaju od partnera, već nerijetko i bude ljubomoru. Ko je osoba kojoj je lajkovao/lajkovala sliku? Sa kim se dopisuje? O čemu razgovaraju? Onlajn je, šta li gleda sada?

Povjerenje se sve češće dovodi u pitanje, a jedan od osnovnih razloga jesu neizvjesnost i ljubomora.

Takođe, jedan od čestih problema u ljubavnim odnosima jeste i stalni poriv za "takmičenjem" sa telefonom - ko će dobiti više pažnje i veću naklonost partnera...

Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste ostali "online", a da pritom ne narušite svoj odnos sa partnerom.
 

Razmislite koliko vremena provodite sa telefonom u rukama

Ograničite sebe. Mnogi telefoni sada imaju opciju limitiranja koliko dugo ćete koristiti određene aplikacije tokom dana. Dobro razmislite i unesite vrijeme u podešavanja. Ukoliko iskoristite dnevno ograničenje, odložite telefon odmah.

Budite posebno oprezni ukoliko ste tek započeli vezu

U periodu kada tek treba da gradite odnos sa partnerom, nije poželjno da više pažnje posvjećujete društvenim mrežama. To može da se javi kao problem naročito ukoliko ste prethodno bili dugo samci. Razumljivo je da ste navikli na mobilni telefon... Ipak, odložite ga, jer propuštate dragocjene trenutke.
 

Razmislite dva puta prije nego što nešto prokomentarišete ili objavite

Da li će vaš komentar da utiče na odnos i kakvo raspoloženje vaša aktivnost može da prouzrokuje kod partnera? Nemojte sebe i svoju vezu dovoditi u neprijatnu situaciju.

Neka vam vaša draga osoba uvijek bude na umu. Ne dozvolite tehnologiji da se miješa u vašu vezu i gradite je na čvrstim, a ne na internet-temeljima.

Moderno doba zahtjeva neprestano prilagođavanje, ali ne samo tehnologiji, već i ljudima na koje tehnološki napredak utiče.

Društvene mreže sve češće udaljavaju ljude. Vaša veza - to je realnost. Posvijetite joj se.