ATV

Показује истраживање

Каквог мушкарца желе жене?

 • Извор: Агенције
 • 01.11.2023. 14:00

Оно што жене траже од партнера промијенило се у посљедње три године, каже биолошка антрополошкиња Хелен Фисхер, позивајући се на студију. Љубав на први поглед и почетна привлачност данас нису тако честа појава.

Од 2020. жене су изгубиле интерес за одређени тип мушкарца - према ријечима стручњакиње. Промијенило се оно што траже од партнера.

Ријечима биолошке антрополошкиње др Хелен Фисхер, не можете некога 'затворити на двије године, као током пандемије короне, и очекивати да људи изађу исти'.

Оно што се тражи од идеалног партнера промијенило се у посљедње три године. Емоционална зрелост пробила се на врх пописа ствари које се траже код партнера током посљедњих неколико година, каже Фисхер, позивајући се на годишњу студију Синглес Ин Америца, у чијем реализовању учествује, пише YourTango.

Фисхер објашњава да сваке године питају учеснике истраживања шта траже од партнера, а најчешћи одговори су увијек - 'неко ко ме поштује'; 'неко коме могу вјеровати и коме се могу повјерити'; 'неко ко ме засмијава'; 'неко ко је привлачан'; 'неко ко има довољно времена за мене'...

"Од пандемије овај попис сада наводи 'некога ко је емоционално зрео'", наглашава Фисхер.

Можда је нешто у карантину с партнером стварно повећало оно што недостаје њима, вама и динамици везе.

Жене већ дуго привлаче 'злочести момци' - дуго се вјеровало да је то из одрживих, биолошких разлога. На много начина, 'лош момак' и 'харизматични потенцијални партнер' могу значити исту ствар.

"'Лоши момци' су харизматични. Вјероватно имају висок допамин и висок тестостерон. Жене воле мушкарце с високим тестостероном. Милионима година вјероватније је да ће мушкарац с високим тестостероном погодити тог бивола каменом и донијети кући фину велику гозбу. Уз ту храброст, он би могао да буде тип који ће имати отмени посао, зарађивати више новца и можда имати више ресурса. Постоји неки разлог зашто жене привлачи 'лош момак'", каже Фисхер и додаје да мисли да је то ипак постало мање битно, након пандемије.

Сада постоје подаци о томе. Постоје нови разлози да и самци траже емоционално благостање у партнеру.

Према горе споменутом истраживању, Синглес Ин Америца, 2022. године 87% самаца рекло је да је важно да оба партнера дају приоритет менталном здрављу, а двије трећине самаца било је отворено за терапију.

"Сада више него икад, самци су уложени у свјесне односе, гледајући даље од пуке физичке привлачности. Користе сусрете као начин да науче о себи, ко су, шта им је потребно. Самци излазе с намјером и траже некога с пажњом", пише у студији.

Љубав на први поглед и преданост заснована на почетној привлачности данас нису тако честа појава као одвајање времена да се упозна нека особа, каква је и колико је стабилна.

Студија такође наводи да се 49% самаца заљубило у некога ко им се у почетку није свиђао, што је пораст у односу на 38% у прошлој деценији.

"'Лоши момци' који еволуирају у емоционално интелигентне мушкарце звуче ми као харизматични, самопоуздани погодак. А самопоуздање је главна ствар коју неко жели код партнера", каже Фисхер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.