Ocijenjen izgled

Ovakvo tijelo muškarca žene smatraju najprivlačnijim

  • Izvor: avaz
  • 27.02.2023. 23:59

Istraživači su za potrebe studije pitali muškarce i žene u ranim 20-tim godinama, a sve studente univerziteta Okahoma i Griffit iz Australije kako bi ocijenili izgled muškaraca ocjenom od 1 do 7.

Isklesana tijela

Studentima su pokazane fotografije 200 muškaraca bez majice, a prikazana su samo tijela, bez lica. Svi su muškarci s fotografija također bili polaznici univerziteta. Šezdeset je muškaraca stalno pohađalo teretanu, a 130 redovne školske treninge, kako prenosi Washingtonpost.com.

Svih je 160 ispitanica izjavilo kako im se više sviđaju „isklesana“ tijela muškaraca koji redovno posjećuju teretanu, stoji u studiji naziva “Proceedings of the Royal Society B”.

Autor studije Aaron Lukasevski je izjavio ono što smo u principu svi znali „Naravno da žene jake muškarce smatraju najprivlačnijima, za to nam ustvari nije trebala nauka“ te dodao kako niti jedna žena ne voli „slabije“ muškarce.

Zdrav i sposoban

Autori studije smatraju kako su oduvijek jaka tijela povezivana sa zdravljem i mogućnosti muškarca da preživi i brine se o sebi. U modernim se vremenima to može prevesti kao uspjeh na poslu i pokazatelj da se muškarac može brinuti, tj. zaštititi porodicu.

Dodaju kako se ovi rezultati ne moraju odnositi na sve žene jer se ispitivanje provodilo samo među studentima, a rezultati bi vjerovatno varirali da se istraživanje provodilo na različitim krajevima svijeta.

Tagovi: