Istraživanje Univerziteta u Teksasu

Rani znaci prekida: Kako odabir riječi može nagovijestiti kraj veze

  • Izvor: Glas Srpske
  • 25.09.2021.11:57

Istraživanje Univerziteta u Teksasu otkrilo je da, nekoliko mjeseci prije prekida, riječi koje vaš partner koristi u svakodnevnim razgovorima mogu nagovijestiti njihove namjere da prekinu ljubavnu vezu.

Prema novom istraživanju koje su objavili psiholozi sa Univerziteta u Teksasu u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka, suptilni izrazi kojima se vaš partner služi mogu nagovijestiti njegove namjere o raskidu,prenosi portal Kliks.

Kako bi saznali kako jezik može predvidjeti raskid prije nego što se to dogodi, tim istraživača pregledao je više od milion objava od 6.800 korisnika Redita koji su o svojim prekidima pisali na Breakups forumu ove web stranice.

Analizirajući objave tih korisnika prije i nakon prekida, istraživači su otkrili da se jezik koji se koristi na web. stranici počeo mijenjati tri mjeseca prije raskida korisnika Redita, često prije nego što su znali da je kraj njihove veze u opticaju. Ta promjena je obično trajala i do šest mjeseci nakon raskida.

Ove jezičke promjene su prilično su suptilne: jedna od glavnih promjena koju su istraživači otkrili bilo je povećanje upotrebe zamjenica "ja" i "mi".

"Ovo su znakovi da neko nosi veliko kognitivno opterećenje", objasnila je Sarah Seraj, vodeća autorica istraživanja te dodala: "Oni razmišljaju ili rade na nečemu i postaju sve više fokusirani na sebe."

Ono što ovo istraživanje otkriva, međutim, jedan je od mnogih razloga zašto jezik često može biti ključ za razumijevanje onoga što ljudi misle, prenosi magazin Stylist .

Druge jezičke promjene koje je identificiralo istraživanje uključivale su pad formalnosti (što pokazuje smanjenje analitičkog mišljenja) i porast riječi povezanih s 'kognitivnom obradom'. Ovo su riječi koje koristimo kada pokušavamo nešto smisliti, poput "želim", "htio bih" i "pretpostavljam".

Možda je najzanimljivije da su istraživači utvrdili da su ove jezičke promjene adekvatne i za osobu koja prekida vezu, ali i za onu ostavljenu osobu, što znači da, čak i ako niste svjesni da kraj veze dolazi, ona ipak može uticati na vas.

Iako se ovo istraživanje možda neće fokusirati na najvažnije teme, zanimljivo je vidjeti koliki utjecaj raskid može imati na vas - ne samo emocionalno, već i u načinu na koji pristupate svijetu.

Tagovi: