Svjesnost

Vježba koja dokazano popravlja seksualni život

  • Izvor: Super žena
  • 27.11.2022.20:50

Iako na to mnogi niti ne pomišljaju dok skidaju sve sa sebe i bacaju se jedno na drugo, zadržavanje svjesnosti tokom seksa zadovoljstvo može da učini daleko boljim.

Rezultati su studije objavljene u stručnom časopisu "Journal of Sex & Marital Therapy".

Istraživači su proučavali gotovo 200 dobrovoljaca koji su svi redom bili u braku. Radilo se o heteroseksualnim pojedincima u dobi između 36 i 60 godina.

Kako bi procijenili njihovu seksualnu svjesnost, odnosno njihovu sposobnost da ostanu potpuno prisutni tokom vođenja ljubavi, ispitanici su ispunili anketu - zadatak je bio da navedu u kojoj mjeri se osjećaju povezani sa određenim izjavama, poput "obraćam pažnju na seksualne osjećaje", "obraćam pažnju na svoje emocije tokom seksa"...

Takođe, istraživačima su ispričali kako se osjećaju vezano za svoj seksualni život, brak, ali i kako doživljavaju sami sebe. Oni koji su praktikovali seksualnu svjesnost i izbjegavali samoosuđivanje tokom seksa bili su srećniji - bili su zadovoljniji seksom, svojom vezom i imali su više seksualnog samopoštovanja.

"Svjesnost može riješiti dio tjeskobe koja ometa pozitivno seksualno iskustvo. U osnovi, praktikovanje seksualne svjesnosti iskorjenjuje stvari koje seks često čine stresnijim, poput tjeskobe, straha i tjelesnog srama, recept je za više užitka", zaključili su istraživači.

"Seks kao čin nije jako komplikovan, ali svjestan seks često zahtijeva ogromnu hrabrost, strpljenje i spremnost da se družimo u našoj ranjivosti. Svjesni seks znači pokazati se cjelovito i biti voljan i istinski vidjeti drugu osobu ili druge ljude", pojasnila je Jael Šaj, profesorka i stručnjakinja za meditaciju iz SAD.

Kako vježbati seksualnu svjesnost?

"Svakako se usresrediti na disanje dok vodite ljubav, pokušate da budete svjesniji svih svojih čula. Želite da budete otpuno prisutni izbjegavajte preteranu orijentaciju na ciljeve, poput fokusiranja na postizanje orgazma. Pokušajte distancirati svoj um od prošlih seksualnih iskustava. Zaustavite svoj um kada odluta ili počne da brinue o nečemu i vratite ga na ono što se trenutno događa u vašem tijelu", savjetuje seksualna terapeutkinja Džesi Cimerman.

"Ako vam se učinie seksualna svjesnost zastrašujućom, počnite malim koracima, poput fokusiranja samo na osjećaj dodira tokom snošaja pa i krenite dalje. Takođe, želite li užitak dovesti do vrhunca, tad bi trebalo svjesno usporiti tempo", dodala je za "Mind Body Green".

Ne žurite s penetracijom

"Usporavanje svega gledanjem jedno drugome u oči i polaganim sinhronizovani disanjem prije nego što polako prieđete na predigru, s dužim dodirima, poljupcima, maženjem i lizanjem može izgraditi još dublju vezu između vas i vašeg partnera. Savjetujem vam da pokušate da usporite maksimalno i obratite pažnju koliko dugo možete da izdržate pre nego popustite", kaže stručnjakinja za seks Izabele Uren.

"Odlaganjem enetracije oboje se možete lansirati u ekstazu. Umjesto žurbe se oboje dogovorite, da ćete se suzdržavati od penetracije koliko god budete mogli izdržati, a to uključuje i prste. Umjesto toga balansirajte na rubu blaženstva što duže", dodala je.

Dodir, kaže, nije jedino što pomaže kod vođenja ljubavi.

"Zapravo, osnaživanje drugih čula poput mirisa, sluha i vida može iskustvo učiniti još ugodnijim. Eksperimentišite s mekim prigušenim osvjetljenjem. Ispunite sobu senzualnim mirisima kao što su ruža, vanilia i sandalovina, jer ti mirisi djeluju kao afrodizijaci. Stavite povez na oči jer to može pojačati iskustvo tokom seksa", pojasnila je.

Tagovi: