Vještačka inteligencija

Izgrađen veliki mozak

  • 02.11.2018.16:05

Završen je divovski kompjuter "Spinaker" (SpiNNaker), koji će oponašati ljudski mozak, prenose naučni portali i britanski mediji.

Rad na izgradnji ovog kompjutera-mozga trajao je 12 godina, a koštao je 15 miliona funti. 

"Veliki mozak" konstruisali su stručnjaci sa Univerzietta Mančester, a sastoji se od milion procesora sposobnih za 200 triliona akcija u sekundi. 

To znači da može bolje od bilo kojeg drugog kompjutera na svijetu da simulira model rada bioloških nervnih ćelija. 

Za razliku od tradicionalnih kompjutera, "Spinejker" ne šalje veliku količinu informacija standardnim putem od tačke A do tačke B. 

Umjesto toga, oponaša paralelnu komunikaciona mrežu mozga tako što na različita odredišta istovremeno šalje manje količine iformacija. 

"Stvorili smo mašinu koji više liči na ljudski mozak nego na standardni komjuter", ističe profesor informatike Stiv Farber. 

Kompjuter-mozak je početna verzija ovakvog tipa računara i prvi korak prema modelima koji će funkcionisati poput milijardi bioloških nervnih ćelija. 

Ali, već će u sadašnjem izdanju naučnici moći da dobiju izuzetan uvid u rad ljudskog mozga. 

Moći će, na primjer, da izvode napredne simulacije različitih dijelova mozga, poput područja bazalnih ganglija, koje pogađa Parkinsonova bolest. 

Ovaj kompjuter će moći i da napaja sofisticiranog robota, koji je sposoban da prepoznaje objekte u stvarnom svijetu i upravlja njima.