Brajan Akton

Osnivač "WhatsApp"-a ne odustaje: Obrišite "Facebook"!

 • 18.03.2019. 08:20

Suosnivač popularne aplikacije "WhatsApp" Brajan Akton je pozvao ljude da izbrišu svoje profile na društvenoj mreži Fejsbuk.

Akton je 2014. godine prodao Fejsbuku "WhatsApp" za 14 milijardi dolara, a kompaniju je napustio 2017. godine. Danas je šef Signala, neprofitnog rivala "WhatsAppu", a otrovnu strelicu je ispalio prema direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu optužujući ga da trguje s privatnošću korisnika kako bi omogućio reklame na svojoj platformi i povećao prihod. Akton je pozvao ljude da "odbiju" Fejsbuk i izbrišu sve njegove aplikacije sa smartfona i drugih uređaja.

On je otvoreno kritikovao kompanije iz Silikonske doline popuit Fejsbuka i Gugla u prošlosti zbo pristupa motivisanog profitom na račun podataka korisnika.

Ovo je drugi put da je Akton nešto komentarisao u javnosti. Prošle godine je Akton na Tviteru napisao "Vrijeme je #izbrišetefacebook" nakon što se društvena mreža uplela u skandal s političkom konsultantskom firmom "Cambridge Analytica".

Podacima 87 miliona korisnika je pristupljeno bez odobrenja, a to je učinila firma "Cambridge Analytica" povezana s kampanjom američkog predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Fejsbuk se suočava i s tužbama te regulatornim istragama koje se odnose na privatnost korisnika, a pokrenuto je nekoliko istraga.

Тагови:
 • 22:15 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

  ''Серија: Црна Гуја (12+)

 • 23:05 Серија: 1993 (16+)

  ''Серија: 1993 (16+)

 • 23:50 Ноћни програм

  Ноћни програм