Brajan Akton

Osnivač "WhatsApp"-a ne odustaje: Obrišite "Facebook"!

 • 18.03.2019. 08:20

Suosnivač popularne aplikacije "WhatsApp" Brajan Akton je pozvao ljude da izbrišu svoje profile na društvenoj mreži Fejsbuk.

Akton je 2014. godine prodao Fejsbuku "WhatsApp" za 14 milijardi dolara, a kompaniju je napustio 2017. godine. Danas je šef Signala, neprofitnog rivala "WhatsAppu", a otrovnu strelicu je ispalio prema direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu optužujući ga da trguje s privatnošću korisnika kako bi omogućio reklame na svojoj platformi i povećao prihod. Akton je pozvao ljude da "odbiju" Fejsbuk i izbrišu sve njegove aplikacije sa smartfona i drugih uređaja.

On je otvoreno kritikovao kompanije iz Silikonske doline popuit Fejsbuka i Gugla u prošlosti zbo pristupa motivisanog profitom na račun podataka korisnika.

Ovo je drugi put da je Akton nešto komentarisao u javnosti. Prošle godine je Akton na Tviteru napisao "Vrijeme je #izbrišetefacebook" nakon što se društvena mreža uplela u skandal s političkom konsultantskom firmom "Cambridge Analytica".

Podacima 87 miliona korisnika je pristupljeno bez odobrenja, a to je učinila firma "Cambridge Analytica" povezana s kampanjom američkog predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Fejsbuk se suočava i s tužbama te regulatornim istragama koje se odnose na privatnost korisnika, a pokrenuto je nekoliko istraga.

Тагови:
 • 10:30 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм

 • 13:10 Емисија: Досије (Р)

  Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.