Raketa kodnog imena BFR

Poznat identitet: On će biti na prvom privatnom letu oko Mjeseca

  • 18.09.2018.15:32

Kalifornijska kompanija Spejs Iks (SpaceX ) Elona Maska saopštila je identitet prvog svjetskog privatnog putnika za put oko Mjeseca u svemirskoj raketi kodnog imena BFR.

U pitanju je japanski milijarder Jusaku Maezava (42). 

"Izabrao sam da otputujem na Mjesec", rekao je on, objavio je Bi-Bi-Si. 

Misija koja je trenutno planirana za 2023. godinu, biće prva posjeta Mesecu nakon misije Apolo 17, 1972. godine. 

Da će upravo ovaj Japanac biti prvi čovjek koji će otići na prvi privatni let do Mjeseca objavljeno je u sjedištu kompanije, Hovtornu u Kaliforniji. 

Sam Mask je proteklih dana na društvenoj mreži Tviter najavio da će putnik biti iz Jaapana. 

Maezava je prošle godine došao u žižu javnosti nakon što je kupio sliku Žan Mišela Baskijata za 110,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku. Aukcija je trajala cijelih 10 minuta. 

On je najavio da će mu se na prvom privatnom letu 2023. pridružiti šest do osam umjetnika. 

"Biće zamoljeni da naprave nešto nakon što se vratimo na Zemlju. Ta djela će inspirisati sanjare u svima nama", rekao je on. 

Do sada je samo 24 osoba imalo priliku da posjeti Mesec, a svi su bili Amerikanci. Pojedine Apolo misije nisu slijetale na Mjesec, a neće ni ova. 

Svakako, prvo lansiranje se oslanja na raketu koja još nije napravljena, a Mask je rekao: 

"Nije 100 odsto sigurno da ćemo je dovesti do toga da bude osposobljena za letenje". 

Zamišljen kao međuplanetarni brod koji bi služio za slanje ljudi u svemir, BFR (Big Falcon Rocket) je raketni sistem temeljen na kombinaciji rakete i svemirskog broda nazvanog BFS - Big Falcon Spaceship. 

Mask je prošle godine najavio da će glavna raketa biti opremljena s 31 glavnim Raptor motorom i da će moći u prvoj fazi da prenosi do 150 tona tereta u Zemljinu orbitu, a u drugoj do 100 putnika na Mars.

Tagovi: