Zastrašujuće upozorenje

Roboti mogu početi ubijati ljude jer smatraju da je to smješno

  • 02.04.2019.07:23

Napredak robotike u cilju olakšavanja i poboljšanja života u 21. vijeku bio je izuzetan posljednjih 10 godina, ali je koncept razgovora i komunikacije posebno zadavao muke naučnicima.

Sada se, međutim čak pojavila teorija da bi učenje vještačke inteligencije složenosti ljudskog jezika moglo da bude opasno.

Kiki Hempelman, kompjuterski lingvista koji izučava humor, tvrdi da bi roboti mogli da počnu da ubijaju ljude jer "smatraju da je to smiješno" ukoliko stvari krenu naopako.

"Vještačka inteligencija nikada neće razumjeti šale kao ljudi. Oni nemaju potrebu za humorom i potpuno promašuju poentu - kontekst", rekao je on i dodao:

"Podučavanje vještačke inteligencije humoru može biti opasno, jer mogu prepoznati humor tamo gdje ga nema i obrnuto, upotrebiti ga tamo gdje nikako nije prikladno. Mogli bi čak da počnu da ubijaju ljude koristeći to kao nešto smiješno".

Ipak, dr Tristan Miler, kompjuterski naučnik i lingvista na Tehnološkom fakultetu u Njemačkoj, nešto je pozitivnijeg stava.

"Granice vještačke inteligencije su gotovo neograničene i buduća tehnologija bi mogla biti dovoljno napredna da roboti mogu da nauče da prepoznaju sarkazam, pa čak i različite jezike", rekao je.

On međutim, priznaje da je nauka još daleko od toga i da roboti nemaju "pravo znanje o stvarnom svetu" da bi mogli da komuniciraju koristeći šale.

"Kreativni jezik, a naročito humor, je jedna od najtežih stvari za prihvatanje i razumjevanje vještačkoj inteligenciji", rekao je Miler.