Zabrana roditeljima

Australija planira zabraniti fizičko kažnjavanje djece

  • Izvor: Index.hr
  • 17.06.2022.15:02

Roditeljima u Australiji moglo bi se zabraniti fizičko kažnjavanje djece nakon što je studija pokazala da to dovodi do povećanog rizika od anksioznosti.

Šest od deset Australaca reklo je da su kao djeca bili udareni najmanje četiri puta, navodi studija australskog katoličkog sveučilišta provedena među 8500 ljudi u dobi između 16 i 24 godine.

Studija je pokazala da su žene koje su fizički kažnjavane kao djeca imale 1.8 puta veću vjerojatnost da će patiti od depresivnih poremećaja i 2.1 puta veću vjerojatnost da će biti anksiozne.

Kod muškaraca je gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će kao posljedicu fizičkog kažnjavanja u dječjoj dobi doživjeti depresiju i anksioznost.

Upravnik Instituta za studije zaštite djece i profesor s australskog katoličkog sveučilišta Daryl Higgins sada predvodi apel da se udaranje djece proglasi nezakonitim.

"Vrijeme je da promijenimo zakone i osiguramo da djeca budu sigurna od nasilja u svom domu. Ako želite smanjiti tjeskobu na razini populacije za žene i muškarce, nemojte ih udarati kao djecu. Postoji stvarna veza između tjelesnog kažnjavanja i trenutnog i doživotnog iskustva mentalnog zdravlja", rekao je Higgins za ABC Radio Melbourne.

Higgins se zalaže da roditelji koriste pozitivne tehnike kako bi disciplinirali svoju djecu.

Trenutno roditelji u Australiji smiju tući svoju djecu, ali pod određenim uvjetima. Fizičko kažnjavanje smije boljeti samo kraći trenutak, a djecu se ne smije udarati po glavi ili vratu. 62 zemlje u svijetu proglasile su fizičko kažnjavanje nezakonitim, uključujući Škotsku, Švedsku i Južnu Koreju.

I u Hrvatskoj je zakonski zabranjeno fizičko kažnjavanje djece. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, nasiljem u porodici smatra se, između ostalog, fizičko kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci.

Tagovi: