Позитивне и негативне стране

Да ли отац треба да присуствује порођају?

  • Извор: Жена Блиц
  • 25.04.2024. 08:28

У посљедње вријеме се често говори о присуству мушког партнера на порођају. Они који су то искусили описују као једно од најљепших и најинтензивнијих тренутака, али има и оних који имају другачија искуства или уопште не желе да буду присутни.

Тема мушкарца на порођају отвора много питања о предностима и недостацима које то доноси и зато их је важно знати. А ми смо вам издвојили негативне и позитивне стране.

Бол може да буде интензивнија

Окситоцин, познат и као хормон љубави, потребан је не би ли порођај био лакши и мање болан. Зато је боље ако мушкарци, који су можда у малом страху или су мање информисани или се плаше читавог процеса држе подаље од вас за вријеме порођаја. Њихова анксиозност може да дода напетост цијелом окружењу и чак може да доведе до ситуације у којој се ниво адреналина мајке повећава, а хормон окситоцин смањује.

Мушкарац може да падне у депресију

Постоје мушкарци који након свједочења порођају почињу да се осјећају немоћно и безнадежно.

То се догађа јер су свјесни да вам не могу много помоћи, особље их избјегава или повишава тон на њих, а они су у страху за ваш и бебин живот. Ти осјећаји обично нису изражени и дубоко су сакривени у њиховој подсвијести. Али, понекад се могу појавити након присуства порођају, а неки од симптома депресије могу укључивати дебљање/губитак килограма, главобољу, умор или чак изолацију од пријатеља и породице.

Мајка дјетету купила пециво, када је видјела шта жваће доживјела шок

Мајка дјетету купила пециво, када је видјела шта жваће доживјела шок

Свједочење порођају може утицати ваш љубавни живот

Иако је већина мушкараца у реду с природним процесом који јесте порођај, постоји и они који након тога једноставно нису спремни да наставе с љубавним животом тамо гдје је стао за вријеме трудноће.

Свједочење порођају код неких мушкараца појачава осјећај љубави према партнерки, док код других може исте осјећаје умањити и тиме се ваш однос може претворити више у онај пријатеља него љубавнога пара.

Порођај ће можда трајати дуже

Кад мајка први пут прими дијете у своје наручје, она се мора фокусирати само на дијете. Први поглед у дјететове очи, први додир коже на кожу одвратиће њену пажњу од свега другога.

Само размишљање о томе може да вам помогне да јаче потиснете постељицу и да брже дође до порођаја. Али, понекад се због присутности партнера, због повећаног страха или анксиозности коју он можда доноси долази до супротне ситуације у којој порођај траје дуже и болнији је.

Можда ће вас његова присутност иритирати

Чак и ако мушкарци одлуче да желе да буду тамо, то се може претворити у стварно лошу идеју. То је посебно тачно ако порођај траје више од 12 сати.

Неки од њих почињу да једу у соби, гледају видеозаписе на свом телефону, а могу чак и да оду током порођаја. Такође, можда ће почети да се осјећају поспано због навале адреналина, а све то вас ће можда нервирати.

Биће присутан током првог минута бебиног живота

Чак и ако се неки мушкарци плаше и размишљају о томе да ли треба заправо да буду присутни у том тренутку, хоће ли моћи да гледају своју вољену особу у таквим боловима, а да буду беспомоћни, све ће се то претворити у незабораван тренутак оне секунде када ваш малишан дође на овај свијет.

Може да вам помогне од самога почетка

Већ од првог покушаја дојења, ваш партнер може да буде са вама. Ове ситуације најчешће не успијевају од прве онако како сте замислили, стога подршка може да буде од велике помоћи.

Ове намирнице избјегавајте јести за доручак

Ове намирнице избјегавајте јести за доручак

Даље, због немогућности кретања, партнер вам може донијети јастук, воду, сок или пружити лагану масажу док ви не пронађете савршен начин дојења за своју бебу, али и за себе.

Може да буде ваша психолошка и емотивна подршка

Будући очеви требало би да буду поред супруга током порођаја, јер им могу помоћи да се осјећају опуштеније, те их могу насмијати.

Чак и анксиозни разговор о сусрету с дјететом могу да вам помогну у томе да ако ништа друго, вријеме брже прође док чекате. Као нова мама, бићете уморни и исцрпљени, вјероватно и под лијековима, и лакше ће да вам буде да се опустите када знате да ће дете бити увијек у добрим рукама.

Биће више повезан с дјететом након порођаја

У новије вријеме очеви су постали све више укључени у живот свог дјетета. Присутност током трудноће, прегледа, ултразвука и порођаја могу имати велики утицај на то. То такође утиче на емоционални и когнитивни развој дјетета.

Биће уз вас ако буде потребно да се донесу брзе одлуке

Понекад порођај може да иде глатко, без икаквих компликација. Али, у случају да се догоди нешто што није било очекивано или што захтијева брзо рјешавање, присутност мужа може да буде од велике помоћи, а у неколико случајева управо је она и спасила живот супруге и новорођенчета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: