Забиљежена у Србији

Да ли сте чули за нека од њих: Ово су најчуднија имена за дјецу

 • Извор: Стил Курир
 • 22.05.2024. 20:39

Имена која родитељи дају својој дјеци, заснивају се на разним факторима. Од породичне традиције имена, гдје дијете добија име по дједу, прадједу или оцу, до неке симболике или инспирације која је интересантна, али може и некима бити помало чудна.

У неким државама, имена дјетета се бирају на основу листе имена која постоје, као што је случај у Француској, док у неким земљама постоје имена и презимена која су законом забрањена или "измишљена", као у Њемачкој. У Србији је забрањено дјетету дати неко погрдно име и то може резултирати одбијањем матичара да то име забиљежи дјетету.

Често имена људи знају да одаберу и на основу тога што су родитељи фанови одређених славних личности, што би им према симболици, пренијело карактеристике.

Инспирација за имена је бескрајна, а оригиналност тих имена, као и звучност, изазива интересовање људи који на различите начине могу да гледају на то име.

Тако имамо међу најчуднијим мушким именима, на основу своје оригиналности: Јоргована, Пламена, Омиљеног, Бисерка, Бруслија, Грицка, Облака, Свиленка, Риса, Јасена, Едипа, Рузвелта, Динарка, Роналда, Мргуда, Тарзана, Зеку.

Са друге стране, међу најчуднијим женским именима, издвајамо: Бистру, Сјајну, Лутку, Дугу, Чарну, Чајку, Свилу, Видру, Богородицу, Жељицу, Пепељугу, Одисеју, Принсезу, Правду, Победу, Палому, Метку, Мирођију и Ласту.

Некада је постојало и име Зло које је забиљежено у Србији прије два вијека и које данас, вјерујемо, није име које би родитељи радо одабрали за своје дијете.

Нека имена су пак била одабрана због свјетске популарности одређених личности и ликова из филмова и серија које су се пласирале на телевизији. Тако смо дошли до имена попут: Ријана, Аријана, Ешли, Нора, Алекс, Ким, Патрик, Кити, Принц, Шехерезада.

Закон у Србији је врло благонаклон што се тиче одабира имена за дијете, тако да имате велику слободу да свом дјетету дате име које сматрате да би било најбоље, само водите рачуна да није неког погрдног назива.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.