ATV

Važno znati

Bolničar upozorio: Djeca se mogu utopiti u samo nekoliko centimetara vode

  • Izvor: Indeks
  • 29.08.2023. 17:14

Roditelji su uvijek na oprezu kada odvedu djecu na kupanje, bilo da su u pitanju bazen, more ili jezero.

Često se misli da se djeca mogu utopiti samo u većim vodenim površinama, ali dovoljno je samo nekoliko centimetara vode da se mališani nađu u po život opasnoj situaciji.

Bivši bolničar i stručnjak za prvu pomoć Ros Smit upozorava:

- Važno je uvijek nadzirati djecu, bez obzira na to jesu li u vodi ili oko nje. Ako punite kadu vodom i zazvoni vam telefon, ne ostavljajte dijete samo u kupatilu. Moglo bi upasti u vodu i utopiti se.

Ros ističe da je svaka sekunda važna, a osim kade, rizik od utapanja predstavljaju i kante s vodom ili zdjelice za vodu za kućne ljubimce, naročito za bebe koje pužu.

- Djeca ne moraju udahnuti puno vode. Ono što se događa je da udahnu vodu, ona ulazi u njihove dišne putove i oni se zatvaraju. Tada je potrebno samo 30 sekundi da se njihov mozak isključi - pojasnio je Ros, prenosi Index.hr.

Kada i ako se to dogodi, dijete prestaje disati i pada u nesvijest. Ako se nađete u takvoj situaciji, prema Rosu, prvo nazovite hitnu pomoć, a potom očistite dišne putove svog djeteta tako da ga okrenete na bok da voda ne iscuri. Provjerite diše li dijete normalno. Ako dijete ne reagira ili diše prigušeno i plitko, počnite s postupkom oživljavanja do dolaska hitne pomoći. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: