Posebna veza

Istraživanje pokazalo: Roditelji koji puno pričaju imaju pametniju i poslušniju djecu

  • Izvor: B92
  • 28.06.2022.15:15

Pronađena je veza između djece koja su redovno razgovarala s odraslima i njihovih neverbalnih sposobnosti, kao što su rasuđivanje, računanje i svijest o oblicima.

U svrhu studije naučnici su postavili uređaje za snimanje u odjeću određenom broju djece (107) u dobi od dvije do četiri godine.

Preslušavajući dnevnu interakciju te djece s roditeljima, mogli su procijeniti kakvu vrstu razgovora ona vode s odraslima koji su uključeni u njihov život, objavili su u jednoj studiji u Italiji, prenosi B92.

Od roditelja su zatražili i da s djecom izvršavaju niz aktivnosti kao što su crtanje i bojanje, s ciljem testiranja kognitivnih veština djece.

"Upotrebljavajući uređaje za snimanje zvuka, mogli smo na nenametljiv način proučiti interakciju između male djece i njihovih porodica u svakodnevnom okruženju, a ne u laboratoriji. Otkrili smo da je količina riječi koje izgovaraju odrasle osobe, a djeca ih čuju, pozitivno povezana s njihovim kognitivnim sposobnostima", utvrdila je voditeljka studije dr Katrina Dapice.

Ona takođe ohrabruje roditelje da s djetetom razgovaraju normalno, kao i sa svakom drugom osobom, jer će im to koristiti.

Zanimljiv je i podatak kako su naučnici uočili da se pozitivno roditeljstvo, u kojem roditelji podstiču djecu na istraživanje i izražavanje, povezuje s manje znakova agresivnog i neposlušnog ponašanja.