Savjeti stručnjaka

Kada djeca najbolje slušaju savjete roditelja

  • Izvor: Agencije
  • 02.08.2022.13:52

Roditelji dobro znaju da nakon oštrijeg razgovora djeca insisturaju da će promijeniti svoje ponašanje i da će sljedeći put da slušaju, piše "The Sun".

I, naravno, čim taj sljedeći put dođe, sve pada u vodu od prethodnog dogovora.

Jedan stručnjak za razvoj djece otkrio je savršeno doba dana kada treba da razgovarate s djecom, a kada koristite ovu strategiju, oni će zapravo zapamtiti lekcije koje im dajete.

Kristin Brejdi, direktorka u školi "Cobble Hill Playschool" i magistar obrazovanja djece u ranom djetinjstvu, rekla je za "PureWow" da bi važni razgovori trebalo da se odvijaju tokom određene rutine, prenosi portal "Ona".

"Roditelj ima dva cilja kada dijete radi nešto što nije uredu. Prvo je zaustavljanje takvog ponašanja. To je dio koji radite u ovom trenutku, bilo da ga zgrabite prije nego što samo pređe ulicu, bilo da privučete njegovu ruku kako ne bi dotaklo vrelu ringlu", savjetuje Kristin.

"Kada je okruženje prijatno, stiže drugi korak: tada treba da razgovarate s djetetom o tome šta se dešavalo i šta nije bilo u redu", dodaje.

Kristin savjetuje da o tome razgovarate sa djetetom tokom kupanja, kada ste zajedno u umirujućem okruženju kada možete oboje da se fokusirate.

"Vrijeme za kupanje može da bude čarobno vrijeme za rješavanje pipavih tema", kazala je ona.

Tagovi: