Korisni trikovi

Kako da izbjegnete sukobe sa svekrvom tokom praznika

  • Izvor: 24sata.hr
  • 24.12.2021.21:03

Porodicu ne možete birati, ali se možete pokušati naučiti boljem ophođenju s njima. Praznici su pravo vrijeme kad napetost, svađe i stres izbijaju na površinu.

Više od 60 odsto žena požalilo se da odnosi između njih i svekrva eskaliraju upravo za vrijeme praznika. 

Kada vam njegova majka uputi kritiku ili negativan komentar, bilo da je riječ o najbanalnijim sitnicama, recite joj da je u pravu. To će je itekako iznenaditi.

Umjesto da ulazite u diskusije, da se opravdavate ili pak branite, jednostavno se složite s njom, skrenite misli i otklonićete povod za svaku dalju svađu.

Takođe, ne dopustite da zbog njenih riječi nastrada vaš partner, jer on ne može biti odgovoran za ponašanje i komentare svojih roditelja.

Dogovorite s njim tajni znak

Kako stvari ne bi eskalirale, i kako biste spriječili svađu, prije bliskog susreta s porodicom napravite mali dogovor s partnerom. Upozorite na one situacije u kojima imate kratak fitilj i koje vas olako mogu izbaciti iz takta. Dogovorite s njim tajni znak, poput laganog kašlja, ili njemu vidnog dodirivanja nekog dijela tijela poput uha, nosa ili usta kojim ćete ga upozoriti kad osjetite da više ne možete izdržati, da su stvari izmakle kontroli i da biste mogli eksplodirati te da je vrijeme da na scenu istupi on. 

Takvom vrstom zajedničkog dogovora mu dajete šansu da vas, na sebi svojstven način, odvoji od svoje mame i spriječi mogući sukob. Najvažnije je da se fokusirate na to kako ćete praznike provesti sa svojim partnerom te se potrudite da doživite nezaboravne trenutke. Ako ne postavite tako stvari unaprijed, povećaćete si izglede da dođe do neugodnih situacija.

Dušo, ne idemo kod 'tvojih', idemo u planine...

Istraživanja su pokazala da ako su vam vaše razlike stalno na pameti, ako neprestano razmišljate o tome koliko ste vi i partner drugačiji, razlike će vremenom postati i nepremostive.

Najvažnije je, posebno u stresnim prilikama, posvetiti se jedno drugom. Zaboravljeni hobiji i zajednički interesi neka temelje plan vaših praznika. Vratite se nekim starim ritualima i romantičnim trenucima. 

Neka bude samo vaš dan

Ako vam smeta kada vam prigovara da previše radite, a s druge strane vi očekujete bonus kojim ćete lakše time pokriti troškove, razgovarajte s njim. Podsjetite ga zašto to činite.

Problem uvijek možete izbjeći na način da pronađete vrijeme u rasporedu koje ćete provesti s partnerom, neka to bude vrijeme u kojem ćete se oboje osjećati dobro i činiti ono što volite.

Udahni, izbroji, izdahni

Kada osjetite da se ne možete kontrolisati, kada vas 'izbace iz cipela' i osjećate da se ne možete nikako oduprijeti osjećajima poput ljutnje i napetosti, zastanite na trenutak pa se zapitajte jeste li ljutiti zaista baš na njega ili ste uopšteno pod stresom.

Ublažite stanje u kojem se nalazite, smirite negativne emocije tako što ćete pet puta polako udahnuti brojeći do pet te izdahnuti brojeći do osam... Ponovite to nekoliko puta kako biste se umirili, savjetuje "24sata.hr".

Tagovi: