Savjeti za dojilje

Kako da povećate laktaciju na prirodan način

  • Izvor: zena.blic
  • 29.07.2022.21:59

Trudnoća i period nakon porođoja zahtijevaju posebnu brigu, kako o bebi, tako i o sopstvenom zdravlju. A kako bi i vi i beba bili sigurni i zdravi, neophodno je da pomno pratite svoju ishranu i obratite pažnju na to šta se jedete.

Iako ishrane ne utiče nužno na kvalitet laktacije, svakako utiče na količinu mlijeka koje se stvara, zato kada govorimo o ishrani tokom laktacije, posebnu pažnju treba da damo adekvatnom unosu energije.

Naime, kako prenosi Miss7mama, smatra se da je ženama u ovom razdoblju potrebno dodatnih 500 kalorija dnevno, a savjet je da se energetski unos dojilja ne spušta ispod 1800 kalorija dnevno.

Kako da se poveća proizvodnja mleka?

Osim unosa energije, poseban naglasak se stavlja i na dovoljan unos tečnosti. Pokazalo se kako je optimalna količina proizvedenog mlijeka najčešće rezultat nedovoljnog unosa vode.

Voda se smatra neophodnim nutrijentom, zbog niza činioca. Dakle, oni uključuju regulaciju tjelesne temperature i cirkulaciju krvi, prenos hranjivih materija do ćelija, uklanjanje toksina iz organizma i podsticanje metabolizma.

Voda je osnovni sastojak mlijeka, zbog toga se tokom razdoblja laktacije preporučuje nešto više od 8 čaša vode dnevno, a prihvatljiv je unos do 12 čaša vode dnevno.

Ishrana tokom laktacije

Majke uglavnom ne moraju da mijenjaju svoju ishranu tokom dojenja, ali nije na odmet da se povede računa o izboru namirnica, zato postoji spisak hrane koja je izuzetno preporučljiva tokom ovog perioda.

Izdvajamo vam neke od njih:

Špargle – vrlo su poželjna namirnica na tanjiru dojilja. Bogate su vlaknima, folnom kiselinom, vitaminima A, C i K i fitoestrogenima koji imaju pozitivan učinak na proizvodnju mlijeka.

Šargarepa i spanać su poznati su po svojem povoljnom učinku na proizvodnju mlijeka. Sok od šargarepe posbno je poželjan u ishrani dojilja.

Ovsena kaša se već duže vrijeme preporučuje dojiljama kao odlična namirnica za poboljšanje proizvodnje mlijeka. Pomaže u spuštanju holesterola i održavanju krvnog pritiska što su vrlo važna svojstva i kod procesa laktacije.


(Foto: Freepik.com)