Ovo su neke od ključnih stvari

Nekoliko ideja kako da vam putovanje sa djecom prođe bez problema

  • Izvor: Agencije
  • 14.08.2022.17:38

Ljeto je idealno vrijeme za porodičan odmor, sa djecom. Međutim koliko može biti lijep, toliko odmor sa najmlađima može biti i izazovan. Kako zabaviti dijete, šta ako bude plakalo, kako ga smiriti jedna su od najčešćih pitanja koja roditelji postavljaju sebi.

Prvo što bi trebalo da uradite, da bi izbjegli da dijete krene nezadovoljno na put je da ograničite prtljag u skladu sa brojem članova porodice, prema veličini automobila i dužini putovanja. Ako su deca dovoljno velika, vjerovatno će imati neke zahtjeve šta žele da ponesu, na primjer omiljenu igračku. Dogovorite se sa njima da zajedno napišete listu stvari koje žele da ponesu, pa vi na kraju sami provjerite da li su sve te stvari zaista potrebne i da li su nešto zaboravili. Ovako ćete napraviti kompromis, a njima će to biti zabavna aktivnost koju rade sa mamom i tatom.

Ukoliko je put duži, ponesite igračke i smislite ideje za igru. Ako putujete avionom, može da se desi da se zbog pritiska zapuše uši, tako da ponesite bočicu ili cuclu, a za starije žvakaće gume. Vazduh u avionu je suv, pa pripazite da dijete dobije dovoljno tečnosti.

Putovanje autobusom je najzahtjevnije, ali i tu mogu da pomognu bojanke, crtani film ili jednostavno brojanje automobila određene boje. U tom slučaju da dijete pati od mučnina dajte mu lijek prije polaska na put. Ne zaboravite vlažne maramice i grickalice.

Takođe obavezno ponesite "putnu apoteku". Tu bi trebalo da se nalaze: toplomer, flasteri, gaze, lijekovi za temperaturu itd.

Savjetujemo da na put krenete kada je djetetu inače vrijeme za spavanje i da ponesete dovoljno hrane i tečnosti u slučaju gužvi na putevima. Izbjegavajte masne, pržene i slatke namirnice.

Prije polaska se dobro pripremite u skladu sa vremenom, izbjegavajte putovanje po velikoj vrućini i planirajte put sa dosta manjih pauza, na kojima će djeca moći da potroše suvišnu energiju nakupljenu dužim sjedenjem u autu, piše Magazin Novosti.

Što se tiče temperature u kolima, vodite računa i o klimi u autu, temperatura u vozilu treba da bude prijatna, a strujanje vazduha indirektno i ne prejako.

Tagovi: