Korisno za roditelje

Kako da znate da dijete jede previše šećera?

 • Извор: Б92
 • 21.03.2023. 09:23

Deca obožavaju slatkiše i mogu da ih jedu dok ih ne zaboli stomak. Iako su roditelji svjesni štetnosti šećera za dječiji organizam, ne mogu uvijek da ih kontrolišu koliko jedu slatkiše.

Nutricioniskinja Džes Hilard, specijalizovana za dječiju ishranu, upozorava da postoje određeni znaci koji ukazuju da dijete unosi previše šećera:

Povećanje apetita

Ako se vašem djetetu povećao apetit i primjećujete kako gotovo nikada nije potpuno sito, to može biti znak da bi trebalo smanjiti unos šećera. Kako objašnjava nutricionistkinja, iako slatki međuobrok tu i tamo ne šteti, ako dete preteruje sa njegovim unosom, veća je verovatnoća da će biti stalno gladno, bez osećaja sitosti.

''To je zato što tijelo brzo apsorbuje šećer, što uzrokuje povećanje njegovog nivoa u krvi. Šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i povećava želju da se jede još više slatkog"

Promjena raspoloženja

Džesi objašnjava da bi promjene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da dijete unosi previše šećera.

"Često možemo čuti da slatka hrana podiže raspoloženje. Međutim, u stvarnosti šećer često uzrokuje promjene ili pad raspoloženja. Razlog je taj što on uzrokuje kratki skok nivoa šećera u krvi, nakon čega slijedi nagli pad, a to zna dramatično da utiče na nivo hormona koji regulišu raspoloženje. Takođe može da pogorša simptome nervoze'', objašnjava Hillard.

Nagli pad energije

Još jedan čest znak je nedostatak energije što je posebno izraženo kod djece.

''Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da šećer zapravo uzrokuje umor, kao i pad nivoa energije. Budući da se zbog prevelikog unosa osjećamo umorno, to drastično može da utiče na obavljanje svakodnevnih zadataka", dodaje Hilard.

Bubuljice i drugi problemi sa kožom

Šećer može značajno da utiče na stanje kože, ponajviše na pojavu bubuljica i bolnih akni.

''Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim omiljenim slatkim grickalicama, igra važnu ulogu u tome kako izgleda koža. Zapravo, jedenje hrane sa dosta šećera podiže nivo insulina u tijelu što može da izazove pojačanu proizvodnju masnoće. Ta masnoća može začepiti pore i folikule zbog čega dolazi do pojave problema na koži'', objašnjava nutricionistkinja.

Тагови:
 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.