Zimsko vrijeme

Kako oblačiti djecu da im ne bude hladno?!

  • Izvor: zena.blic
  • 12.01.2022.16:34

Jedna mama se sa Novog Zelanda preselila u Finsku i doživjela pravi temperaturni šok. Pa je odlučila da podijeli na Internetu kako ona svoje dijete oblači za ledene finske uslove.

Oblačenje djeteta? E, to je pakao. U čemu je tajna? Odgovor je tako očigledan - u slojevima. Uz to, važno je i da ima što više univerzalnih komada, jer se u suprotnom oblačenje djeteta pretvara u pokušaje da obučete oktopoda, sve uz vrisku i suze.

Do ovog jutra, Mika sam oblačila u: Veš, bodi, čarape, pa onda termo čarape, termo majica, helanke, vunena majica, pa preko kombinezon i još jakna, pa kapa i rukavice i čizme. A ako pada i kiša, tu su gumene čizme i vodootporna jakna.

Zato danas nosi samo veš, čarape, termo helanke i majicu, vuneni kombinezon, odijelo za snijeg, masku za skijanje i rukavice. Maska možda djeluje pretjerano, ali kada duva ledeni vetar, mnogo pomaže. Učiteljica mi je skrenula pažnju da su mu i čizme neodgovarajuće. Obuvala sam mu gumene čizme sa vunenom postavom, misleći da je to idealno za vlažno vrijeme. Međutim, kako mi je učiteljica objasnila, kada je temperatura u minusu, sve je zaleđeno pa nema opasnosti od vlage i odlučila sam se za lakše čizme.

I najvažniji savjet od mene kada oblačite djecu za ciču zimu - uvek prije oblačenja pitajte da li treba da idu do toaleta, i ne procjenjujte da li su dovoljno utopljeni dok ne provedu 15 minuta napolju. Tek kada im je i posle toga hladno, dodajte još neki sloj.