Objasnila zašto

Majka naplaćuje hranu i internet svojoj djeci

  • Izvor: Agencije
  • 13.01.2023. 16:44

Svakom roditelju je cilj da svoju djecu izvede na pravi put i poduči ih tako da izrastu u dobre i poštene ljude.

Ova mama je jednom nesvakidašnjom metodom shvatila da je to pravi način da ostvari taj cilj, navodi "Mirror.co.uk"

Ešli Džejd Li je mama djece uzrasta od devet, deset, jedanaest i dvanaest godina, koja je na svom "TikTok" profilu @dysfunctionalmummy podijelila svoj način podučavanja djece odgovornosti, tako što će plaćati račune. Dostigla je na stotine pregleda.

Ešli je napravila lažni papirni novac i svakom djetetu dala određeni budžet za taj mjesec kojim će plaćati vodu, hranu i internet i time steći osjećaj odgovornosti koje ih čekaju u svijetu odraslih.

"Kada dobiju svoje 'plate', dajem im spisak računa koji će morati da plate. Pravila su jasna: ako ne plate račune, nemaju više pristup tome. Računi su u mojoj evidenciji obojeni različitim bojama, kako bi se znalo koji dolazi prvi, ali nisam toliko striktna, imaju priliku od nedjelju dana da ih izmire. U evidenciji stoji sve: kaputi, internet, voda, hrana, telefoni... Tako da , ako, recimo, odluče da ne plate internet, ja promijenim šifru. Doduše, oni su klinci modernog doba, pa su oni koji imaju telefone pokušavali da se priključe na internet preko njih, kako bi preživjeli mjesec. Ali, bezuspješno", govori Ešli.

Ova mama navodi da je najsmješnije iskustvo bilo kada im je saopštila da će se promijeniti pravila u kući.

To je bio momenat kada je shvatila da polako gube iz vida svrhu i cijenjenje novca, ne ide im najbolje u školi, kao i da imaju manjka odgovornosti prema nekim bitnim stvarima.

To Ešli ovako vidi:

"Onog dana kada sam im rekla da ovo radim, imali su najsmješnija mišljenja o plaćanju računa – a neki od njih su bili šokirani. Kada sam im rekla da moraju da plate hranu, neki od njih su izgledali kao da će zaplakati, a kada sam im objasnila da je to lažni novac i da ne moraju ništa da rade, samo sam im dala novac. Samo su htjeli da mi ga vrate, jer su smatrali ovo kao glupost, ali su neki i  dalje su bili toliko uznemireni da su pogubili novac. To su situacije koje ih tjerale da se odreknu interneta ili telefona dok ne plate račune, čime sam takođe zadovoljna".

"Od tog dana, stvari su se drastično promijenile. Oni mnogo više razmišljaju o tome gdje stavljaju svoje stvari i mnogo se više staraju o njima", govori ponosna mama, prenosi portal "Ona".

@dysfunctionalmummy Kids pay bills part 3 #kids #bills #paythebills #paybills #kidsfinance #kidsmoney #kidsmoneymanagement #kidsmoneyclass #kidsmoneyclass #kidscashsavings #kidssavingmoney #moneyskills #moneygames #money #kidslifeskills #parentingtips #honestmom #motherhood #homesschool #homeeducation ♬ original sound - Ashleigh Jade Le
Tagovi: