Savjeti

Mama otkrila kako je djecu naučila da raspremaju za sobom

  • Izvor: Super žena
  • 29.09.2022.09:13

Melinda Bisram majka je dvoje djece koja se, baš kao i sve ostale majke, često nalazila u začaranom krugu neprestanog čišćenja i spremanja za svima njima, sve dok jednom nije rekla "dosta je" i naučila djecu kako da sami spremaju za sobom.

Za portal "Motherly" podijelila je savjete za koje se nada da će pomoći i drugim roditeljima.

"Svaki put kad bih išla da spremam nered koji su moja djeca napravila, muž bi me prostrijelio pogledom. Željela sam da to bude spremljeno odmah i na pravi način – moj način. Ali kada sam malo bolje razmislila, shvatila sam – kome to zapravo pomaže? Djeci ili meni? Kako će ikada naučiti da spremaju sami za sobom ako ja uvijek radim to umesto njih?", započela je svoju priču.

1. Postavite realna očekivanja

"Prvo i najvažnije jeste da sebi i svojoj djeci postavite realna očekivanja. Naravno da bismo voljeli da naša djeca oponašaju naš stil čišćenja, ali u stvarnosti, trogodišnjak ili četvorogodišnjak vjerovatno neće vratiti stvari na svoje mjesto onako kako bismo mi to htjeli. I to je u redu. Važno je da sami vrate igračke ili knjige na mjesto, važno je da shvate da ih ne smiju ostaviti nasred dnevnog boravka. Da, možda ćemo se morati vratiti i reorganizovati (kada ne gledaju), ali naučiti ih ovoj odgovornosti u ranom uzrastu je jako važno jer će čišćenje postati dio njihove rutine", savetuje Melinda.

2. Sve okrenite na pozitivno

"Znate one dane kada ste pod stresom pa lupate po šerpama mrmljajući pritom sebi u bradu? Ne zaboravite, djeca vas uvijek gledaju. Ako primijete da vas čišćenje uvijek oneraspoloži, ni oni to neće voljeti da rade. Upravo zbog toga svemu pristupajte s dozom pozitive i smeha, čak i u trenucima kada vam je teško", napominje.

3. Ne sređujte umjesto njih, nego s njima

Ako su vaša djeca još mala, jasno je da neće moći da spremaju sve sama. Umjesto da spremate za njima i pritom prigovarate, sređujte s njima. Pokušajte čišćenje da okrenete na aktivnost koju ćete obavljati zajedno i vašem će djetetu to postati zabava, a ne obaveza.

"Ako od svoje djece stalno tražimo da spremaju i svejedno to učinimo umjesto njih, šaljemo različite poruke. Neka spremanje bude timski rad. Usmjeravanje i pokazivanje gdje stvari pripadaju pomoći će im da steknu naviku da to kasnije rade sami", objašnjava Melinda.

4. Postavite jasna pravila

"Jedno od najvažnijih pravila koje imam kada su u pitanju moje djevojčice jeste da uvijek moraju da spreme igračke kojima su se igrale prije nego što započnu novu igru s nekim drugim stvarima. Ovo je nešto što svakodnevno sprovodim i djeluje. Nisu uvijek oduševljene, ali znaju da je to zahtjev da mogu nastaviti da se igraju", govori.

5. Vodite tablicu zadataka

"Manja djeca jako su uzbuđena kada im zadate njihov lični posao u kući. Učinite ga vizuelno zabavnim uz njihovu tablicu zadataka. Iako odlično funkcioniše kod mlađe djece, izvrstan je i za stariju djecu jer im daje određeni osjećaj odgovornosti, a upravo je to ono što nastojimo da postignemo – da budu odgovorni", poručuje Melinda, prenosi "Super žena".

Tagovi: