Novo istraživanje

Manjak sna može negativno da utiče na zdravlje djeteta

 • Izvor: Agencije
 • 27.03.2023. 22:19

Nova studija objavljena u časopisu JAMA Network Open Trusted Source otkrila je da manjak sna može da bude štetan za djecu - kako fizički, tako i psihički.

Kada su izgubili samo 39 minuta sna, rezultati su pokazali da djeca imaju znatno lošije raspoloženje, lošiji uspjeh u školi i generalno smanjenu funkcionalnost tokom dana. Ograničenje sna čak je uticalo i na onu djecu koja su imala samo 30 minuta sna manje nego inače.

Djeca starosti od 8 do 12 godina bila su dio studije (njih 100), prikladno nazvane DREAM (dnevni odmor, ishrana i praćenje aktivnosti). U ovoj studiji, djeca su bila podvrgnuta eksperimentima koji su podrazumijevali smijenjivanje produženja i ograničenja sna, a studija je trajala nedjelju dana.

Djeci je vrijeme za spavanje promijenjeno tako da su jedan vremenski period išli jedan sat kasnije od uobičajenog, a u sljedećem jedan sat ranije, ali su se i dalje budila u svoje normalno vrijeme. Istraživači su zatim zamolili i roditelje da procijene kvalitet života djece nakon ovog istraživanja, piše Index.hr.

Pulmolog dr Filip Pirtle bio je zadovoljan uspješnošću studije, objašnjavajući da su istraživači otkrili da gubitak sna od samo 39 minuta može smanjiti kvalitet života djece.

"Bilo je značajnih negativnih uticaja na percipiranu fizičku dobrobit, kao i na sposobnost suočavanja sa školskim okruženjem", istaknuo je.

Pirtle je takođe objasnio da istraživanje nije vršeno dug vremenski period, tako da je još uvijek nepoznato koliko bi manjak sna od 39 minuta uticao na dalji razvojni period djeteta.

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.