Неколико приједлога

Најљепша имена за дјецу рођену у мају

  • 29.04.2024. 15:37

Мјесец мај куца на врата, а уколико сте у другом стању а још нисте одлучили како ћете да назовете своју бебицу, ево неколико приједлога.

Сазнајте која имена се код нас најчешће дају дјевојчицама и дјечацима рођеним у мају.

Маја

Логика је савим јасна, зар не? Дјевојчице које су рођене у најтоплијем прољећном мјесецу врло често добијају име Маја. Укратко, ово име је латинског поријекла, богиња и мајка муза у римској митологији га је носила, а највише се повезује са снажним карактером и умиљатошћу.

Весна

И овдје је логика јасна – ријеч која на руском језику значи прољеће, доба године које се завршава управо мајем мјесецом. Весна се по правилу даје женској дјеци која су “рођена да донесу или срећу или радост, добре вијести” – баш као што мај најављује љето.

Ђорђе

Почетком, тачније 6. маја обиљежава се велика крсна слава Ђурђевдан, односно Свети Ђорђе. Зато не изненађује што је једно од најпопуларнијих имена која се дају дјечацима рођеним овог месеца баш Ђорђе. Потиче од грчког имена Јоргос које значи “земљорадник” или “ратар”. Такође, ово је било и једно од имена грчког врховног бога Зевса, који је био и заштитник земљорадника.

Новак

Старинско име које је посљедњих година, захваљујући најбољем тенисеру свијета Новаку Ђоковићу, поново постало омиљено у Србији. Зашто је баш ово име једно од најпопуларнијих мајских? Вјероватно зато што је сам Ноле рођен у овом мјесецу, тачније 22. маја. Основно значење му је “нов”, у ширем смислу “онај који је млад духом”, “иноватор”,  што свакако јесу особине које родитељи желе да њихов дјечак има.

(Yu mama)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: