Stručnjak objašnjava

Naučno dokazano: Dječaci osjetljiviji od djevojčica

 • Izvor: Index.hr
 • 06.03.2023.21:32

Često se govori o tome kako djevojčice brže sazrijevaju od dječaka, kako su ozbiljnije i samostalnije, zato pojedini roditelja kažu kako je mušku djecu u prvim godinama života teže odgajati nego žensku.

Iako uvijek postoje izuzeci, nedavno su stručnjaci došli do otkrića koje bi moglo da potvrdi ovu pretpostavku.

Naime, poznati neuropsiholog Alan N. Šor u najnovijem istraživanju je otkrio kako se desna polovina mozga kod dječaka sporije razvija nego što je to slučaj kod djevojčica.

To bi značilo da su dječaci osjetljiviji na zvukove i ljude koji ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i ponekad težima za odgajanje, navodi "Psychology Today".

Neuropsiholog objašnjava kako je dječacima teže da tolerišu stres, pa su samim time manje otporni na neuropsihijatrijske poremećaje kao što su ADHD ili autizam, poremećaji koji se manifestiraju u najranijem djetinjstvu.

“S obzirom na to da mozak muške djece sporije sazrijeva, sigurna majčina funkcija regulisanja privrženosti kao osjetljivog, interaktivnog regulatora afekta njegovog nezrelog desnog mozga u prvoj godini ključna je za njegov optimalan socio-emocionalni razvoj. Ukupno gledano, rezultati istraživanja sugerišu da su razlike između polova u obrascima moždanih veza koje objašnjavaju rodne razlike u društvenim i emocionalnim funkcijama uspostavljene već na samom početku života, odnosno da je razvojno programiranje tih razlika genetski kodirano”, objašnjava Šor i dodaje kako roditelji ipak mogu da olakšaju dječacima prvu godinu života, prenosi Index.hr.

Posebnu ulogu u tome imaju majke. Kako tvrdi neuropsiholog, čvrsta veza sina sa majkom koja se temelji na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom od velike je važnosti za razvoj mozga muškog djeteta i ima ogroman uticaj na njega, naročito u prvoj godini života, zato savjetuje sledeće:

- ne razdvajajte sinove od majki odmah po rođenju

- provedite sa svojim sinom cijelo porodiljsko bolovanje i odsustva

- ne budite strogi prema njima

- pripazite na njihovo okruženje, jer na male dječake posebno negativan uticaj mogu da imaju toksini iz prirode

Naravno, neuropsiholog naglašava da je ova pravila, takođe, preporučljivo primjenjivati i sa djevojčicama, samo su dječaci nešto osjetljiviji, pa nezadovoljavanje spomenutih potreba može da im prouzrokuje mnogo više štete nego što je to slučaj kod ženske djece.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.