Opasnost iz mamine tašne: Predmeti koji mogu da ugroze zdravlje bebe

  • 15.01.2021.14:17

Vjerovatno o tome nikada niste razmišljali, ali pojedini sadržaj vaše torbe može da predstavlja veliki rizik za zdravlje male djece.

Za mnoge mame, torba je ključna stvar kada izvode djecu iz kuće, jer se u njoj krije baš sve što mališanima treba.

Uprkos tome, u torbama se nalazi mnogo opasnih stvari koje mogu i da ugroze zdravlje pogotovo male djece, a samo neke od njih su tablete protiv bolova i ključevi.

Postoji, čak, opasnost da decu ugrozi baš svaka stvar koju nosite u ručnoj torbi.

"Mnoge sitnice koje ubacujete u svoju torbu mogu da budu smrtonosne za malu decu, ukoliko ne gledate baš uvijek kada vam kopaju po torbi", kaže ekspert za zdravlje dece Rejčel Vaja.

Kada je analizirana prosečna torba jedne od majki, pronađeno je čak 16 predmeta koji mogu da naude detetu, a među njima su i četka za kosu i gel za izbeljivanje zuba.

Izgubljeni novčići predstavljaju velik opasnost, jer su prije svega izvor ogromne zaraze, a i njima djeca mogu da se uguše ukoliko ih strpaju usta.

Gelovi za čireve, šminka i slični predmeti mogu da dovedu, minimum, do trovanja organizma vašeg djeteta, pa to nikada ne bi trebalo da držite u torbi.

Širenje bakterija po sitnicama koje nosite je nezamislivo i stoga se može zaključiti da je svaka stvar koju nosite zarazna.

Slušalice za mobilni i punjači takođe predstavljaju veliku opasnost po zdrvalje vaše djece, što zbog kablova koje mogu da obmotaju oko vrata, što zbog dijelova koje će gotovo sigurno gurnuti u usta i na taj način navući bakterijsku infekciju.

Ono što je pravo iznenađenje, a istraživači su potvrdili, jedna od opasnijih stvari iz ručne torbe je čokolada. Od ustajale čokolade djeca mogu da zapadnu u anafilaktički šok i to, vjerujte, nije rijetka pojava. Naime, u vašoj torbi se može naći slatkiš koji sadrži alergen, a ovaj opet može da ugrozi i život djeteta.

"Žvakaće gume su, takođe, problem, jer dijete ne bira šta će staviti u usta. Ako je proguta, onda možda i ne dođe do većeg problema, ali ako mu se zaglavi u grlu može doći do gušenja, pa i smrti", kaže Rejčel.

Zbog toga u torbi nosite samo nužne stvari koje su velike dovoljno da se ne mogu progutati, a ako imate sitnice, smjestite ih sve zajedno u veći neseser koji se teže otkopčava. Tako kupujete vrijeme da stignete da se okrenete na vrijeme prema djetetu i da uspijete pravilno da odreagujete. Takođe, ne bi bilo loše da redovno dezinfikujete predmete koje nosite sa sobom.

(yumama.com)

Tagovi: