Ima lijepu simboliku

Roditelji, birate li ime za bebu, evo jednog prijedloga

  • Izvor: Agencije
  • 08.09.2022.12:56

Ako birate ime za dečaka koji uskoro treba da vam stigne, a ne volite kratka i moderna imena, imamo jedan divan prijedlog za vas. U pitanju je ime Konstantin, i toliko je lijepo i zvučno da mu je teško odoljeti.

Šta znači ime Konstantin?

Ime Konstantin bukvalno znači "konstantan", ili prevedeno na srpski "stalan, istrajan, postojan". U prenesenom značenju je Konstantin nepokolebljiva osoba i "postojana kano klisurina", no značenje imena se objašnjava i kroz lik Konstantina Velikog, pa time ima i bitnu simboliku u širenju hrišćanstva.

Istorija imena Konstantin

Ime Konstantin je povezano sa mnogim ranim hrišćanskim svecima, ali ponajviše sa rimskim carom Konstantinom I Velikim, koji je poštovan prije svega zbog dvije činjenice: jer je stao na kraj progonu hrišćana i jer je osnovao grad koji je dobio ime po njemu – Konstantinopolj tj. Carigrad i time je osigurao opstanak carstva na Istoku još dugo poslije pada Rima u 5 vijeku.

Konstantinopolj ili Carigrad je bio hrišćanska prestonica Rimskog carstva. Zahvaljujući njemu, hrišćanstvo je postalo dominantna religija imperije. Rani crkveni istoričari proglasili su Konstantina primjernim kršćanskim vladarom i nazvali ga "Veliki".

Ličnost Konstantina I, koji je dugo i uspješno vladao, uticala je na rasprostranjenost imena Konstantin, te je ovo ime kasnije nosilo jedanaest rimskih i vizantijskih imperatora, piše Magazin Novosti.

Na našem podneblju je ime Konstantin najpopularnje u Srbiji, i to posljednjih nekoliko godina, a ime je inače daleko najrasprostranjenije u Rusiji.

Tagovi: