Budite oprezni

Roditelji, obratite pažnju: Bebe do devetog mjeseca ovu hranu ne treba da jedu

  • Izvor: Agencije
  • 13.08.2022.10:29

Beba sa sedam mjeseci je probala dosta toga, do devetog mjeseca jede većinu voća, povrća i mesa. Iako je zanimljivo da eksperimentišete sa dosta novih ukusa i tekstura, igrajte na sigurno izbjegavajući ovu potencijalno problematičnu hranu. I dalje hranu uvodite pažljivo i pratite da li vaša beba ima neku vrstu reakcije.

Hrana koju bebe ne treba da jedu:

Sir 

Nemojte davati meke, nepasterizovane ili plave sireve u prvoj godini zbog rizika od listerije - rijetkog ,ali ozbiljnog trovanja hranom.

Školjke

Ovu namirnicu treba izbjegavati do devetog mjeseca, jer može izazvati alergije i glavni je uzrok trovanja hranom. Ako se ipak odlučite da date bebi, uvjerite se da su svježe i dobro kuvane.

Kivi

Ovaj tip voća je jedan od vodećih alergena, zato je u ovom uzrastu treba izbjegavati.

Jaja

Tvrdo kuvana jaja su bezbjedna, ali da biste izbjegli rizik od trovanja, sirova i nedovoljno kuvana jaja se ne smiju davati dok beba ne napuni 12 mjeseci.

Orašasti plodovi

Mogu predstavljati opasnost od gušenja, tako da djetetu ne bi trebalo da date cijele ili sjeckane orahe do pete godine. Sjeme, puter od orašastih plodova ili mljeveni orasi mogu se bezbjedno uvesti u ovoj fazi, ali mnogi stručnjaci ipak savjetuju da ih ne dajete prije treće godine, ako postoji neka istorija alergije na hranu, polenska groznice, ekcema ili astme u vašoj porodici.

Med

Nije pogodan za bebu do godinu dana jer može izazvati botulizam, potencijalno opasnu vrstu trovanja hranom.

Šećer

Da bi smanjili rizik od karijesa, najbolje je da izbjegavate ovu namirnicu. Takođe, izbjegavajte da dajete previše slatke hrane i pića, kao što su keks, voćni sokovi, slatke žitarice za doručak.

So

Bubrezi bebe su previše nezreli da bi preradili so, a može da pogorša dehidraciju, pa je ne treba koristiti u obrocima prije 12 mjeseci. Izbjegavajte hranu sa visokim sadržajem soli, kao što su gotovi sosovi za tjesteninu, čips, kobasice i slanine.

Hrana sa malo masti i kalorija

Za bebin rast i razvoj je potrebna punomasna, kalorična hrana. Mnoge niskokalorične i dijetalne namirnice takođe sadrže vještačke zaslađivače i aditive koje se neke studije povezale sa zdravstvenim problemima u ponašanju.

Hrana bogata vlaknima

Izbjegavajte da dajete hranu bogatu vlaknima kao što su mekinje, smeđa tjestenina i smeđi pirinač, jer bebe mogu biti previše site a da ne unesu dovoljno kalorija. Takođe ova vrsta hrane može da ometa bebinu apsorpciju ključnih hranljivih materija, piše Magazin Novosti.

Kravlje mlijeko za piće

Punomasno kravlje mlijeko je bezbjedno za upotrebu u kuvanju i sa žitaricama, ali ga nemojte davati kao piće do 12 mjeseci. U poređenju sa majčinim mlijekom i adaptiranim mlijekom ima previše masti, kalorija i štetnih materija za potrebe vaše bebe koja raste.

Tagovi: