Važno je vaspitanje

Šta je nježno roditeljstvo?

 • Izvor: B92
 • 07.01.2023.16:33

Ako ste odrasli u sredini gdje su vikanje i udaranje normalni, sigurno mislite da mora da postoji bolji način vaspitanja djece. Druga krajnost je permisivno roditeljstvo, gdje postoji vrlo malo granica i malo ili nimalo discipline. Međutim, nježno roditeljstvo bi moglo da pomiri ove dvije zaraćene strane.

Nježno roditeljstvo fokusirano je na četiri ključna elementa: poštovanje, empatiju, granice i razumijevanje. Trenutno je hit na društvenim mrežama, ali zapravo postoji već dugo.

"Nježno roditeljstvo pretvorilo se u trend, ali to je samo drugačiji naziv za ono što u psihologiji nazivamo pozitivnim roditeljstvom. Nema potrebe za kaznama i negativizmom ako s djetetom imate dobar odnos, temeljen na slušanju i nježnoj komunikaciji", objašnjava psihološkinja Ema Citron.

Tako, na primjer, umjesto da kažete djetetu: "Pomeri noge s kauča", korisnije je da mu kažete: "Radije bih da ne stavljaš noge na kauč, jer ga prljaš i moraću da operem prekrivač".

"Možete ukazati na posljedice određenog ponašanja, ali nema potrebe da povisujete glas ili da budete negativni, odnosno da kažnjavate dijete, jer to samo remeti vaš odnos, kao i povjerenje i komunikaciju među vama", dodala je Citron.


Tagovi:
 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.