Metoda uspavljivanja

Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi da brže zaspi?

  • Izvor: B92
  • 11.09.2022.11:00

Roditelji na različite načine uspavljuju djecu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bijela buka". Međutim, u posljednje vrijeme primjenjuje se i tzv. "ružičasta buka".

Bijela buka se odnosi na umirujućem, jednoličnom zvuku koji eliminiše sve druge i pomaže bebi da zaspi. Elizabet Pentli, savjetnica za roditelje i autorka knjige "The No-Cry Sleep Solution for Newborns" objasnila je kako teče taj proces i koja je razlika između bijele i ružičaste buke.

Kao što je već rečeno bijela buka je jednoličan zvuk, dok ružičasta buka predstavlja varijantu bijele buke koja proizvodi duboke, bogate i monotone zvukove.

Savršeni primjeri ružičaste buke su zvukovi otkucaja srca, zvukovi morskih talasa, lupkanje kišnih kapljica ili šuštanje lišća na drveću. Zbog svih navedenih razlika, savjetnica za roditelje ističe kako je ružičasta buka nježnija za uši i bolja opcija za pomoć pri smirivanju i uspavljivanju bebe.

Da li "buka" pomaže bebi da zaspi?

I bijela i ružičasta buka su sigurne za bebu ako uzmemo nekoliko stvari u obzir.

Najprije, treba da pripazimo na jačinu zvuka. Idealna jačina je otprilike jednaka zvuku vode u kabini za tuširanje. Sve što je glasnije od toga može da šteti osjetljivom sluhu novorođene bebe.

Polegnite glavu na mjesto na kom beba spava kako bi provjerili da li je jačina zvuka prijatna. Druga važna stvar je da smjestite izvor buke na sigurnu udaljenost od bebe koja bi trebalo da bude nekoliko koraka udaljena od bebe, na primjeri, smještena na noćni ormarić ili komodu koji se nalaze preko puta krevetića u kojem beba spava.


(B92)

Tagovi: