ATV

Važno znati

Stručnjaci jasni: Povodac za djecu nije dobra stvar

 • Izvor: Indeks
 • 27.04.2023. 16:00

Povodac za djecu sve je popularniji širom svijeta, ali stručnjaci objašnjavaju da ga svejedno nikako ne preporučuju.

Kako donosi Fatherly, uprkos tome što je povodac praktično i sigurno rješenje za sprečavanje djeteta da odluta ili se izgubi, stručnjaci tvrde da je takvo povlačenje djetetu poput udarca ili kazne.

Osim toga, ako roditelj kojim slučajem prejako povuče povodac, dijete bi moglo izgubiti ravnotežu, pasti i povrlijediti se. Isto tako upozoravaju kako postoji opasnost da se povodac djetetu omota oko vrata, što može predstavljati veliku opasnost od gušenja.

''Shvatam, i sam imam četvero djece i neka od njih su vrlo aktivna. I ponekad mi je zaista bilo jako teško sve ih držati na okupu'', kaže dr Neal Horen, direktor Centra za dječji i ljudski razvoj na Univerzitetu Georgetown.

"Ipak, djeca mogu protumačiti to što su vezana povocem kao agresiju. Djetetu se povlačenje za povodac kad odluta predaleko čini slično udarcu. Da ne spominjemo da bi dijete, ako slučajno prejako povučete povodac, moglo izgubiti ravnotežu i povrijediti A ako im se povodac omota oko vrata, to može predstavljati opasnost od gušenja'', dodaje Horen.

Takođe napominje da povodci za djecu i njihovi učinci, fizički i psihički, nisu dobro proučeni, prenosi Index.hr.

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.