Њених 5 минута

Свака мајка мора да одвоји вријеме за себе, ево због чега

 • 26.03.2024. 15:22

Мајка се рађа у истом тренутку када и њено дијете. Рођењем дјетета жена добија своју нову, али најважнију животну улогу. Да би могла да се носи са свиме што доноси мајчинство, потребно је да буде здрава и у физичком и у менталном смислу. Много обавеза и умор брзо учине да жена изгуби енергију и елан, због тога јој је потребно вријеме само за себе. Само здрава мајка може да одгаја здраво дијете.

Нема сумње да се са мајчинством у срце жене усељава ново биће, које најчешће узима примат над свим другим особама у њеном животу. Заједно са љубављу, од првог дана јавља се и осјећај огромне одговорности према једном новом животу.

Вјероватно су код већине мајки, и много времена након што дијете одрасте, најдоминантнија управо два поменута осјећаја – љубав и брига. На том путу, жене често занемарују себе и сопствене потребе, пише "Моје Дете".

Зашто је значајно да ипак не запоставе свој лични живот, прочитајте у наредним редовима.

Пелене, кашице, играчке, или домаћи задаци, дјечији хобији и оброци, поготово када имате више дјеце, могу бити заиста јако захтјевни и остављати врло мало времена за бављење сопственим изгледом.

Уколико сте од раније љубитељ лијепе и квалитетне гардеробе, пронађите мало времена да себе поново обрадујете. Само неколико комада нове одјеће, какви су, на примјер, дизајнерски капути за жене, могу оплеменити ваш ормар и постојећим комадима одјеће дати потпуно нови сјај.

Ако је раније посјета козметичару или фризеру била неизоставни дио ваше недјељне рутине, покушајте да и сада, уз помоћ других чланова породице, обезбиједите себи вријеме за уљепшавање, па макар то било и рјеђе. Неће вам увијек бити лако да то спроведете, што није знак да треба да одустанете.

Стари или нови хобији и вјештине могу вас додатно мотивисати

Када нас на крају дана или недјеље чека нека активност која нас чини срећнима, нема сумње да смо додатно охрабрени да успјешно и ефикасно обављамо редовне обавезе.

Ако волите плес, неки вид спорта или вас радује усвајање неке нове вјештине, немојте оклијевати да то себи и пружите. Повремене активности које немају никакве везе са вашим породичним обавезама разонодиће вас и учинити да се додатно ужелите своје дјеце за то вријеме.

Можда вас не чини увијек срећном да изађете из куће ако желите вријеме за опуштање. Уз странице књиге коју одавно желите да прочитате или нову серију такође можете привремено заборавити на свакодневне мајчинске бриге и задатке.

Редовно контролисање свог здравља не треба да одлажете

Усљед бројних обавеза које мајке имају, често не ставе само своја интересовања и жеље на зачеље приоритета, већ и своје здравље, што не може бити корисно ни за једног члана породице.

Иако није увијек лако наћи вријеме, неопходно је да га ипак пронађемо када је ријеч о сопственом здрављу. Уколико се не осјећамо добро, а занемарујемо сигнале свог тијела, можемо значајно закомпликовати живот и себи и својој породици.

Женама се савјетује да обавезно посјећују гинеколога, минимум једном годишње. Такође је препоручљиво да редовно одлазе стоматологу, а да остале посјете љекарима организују према својим потребама.

На крају, дјеца усвајају од својих родитеља чак и однос према здрављу, па је важно да тај аспект живота не занемарујемо и како не бисмо били лош узор потомцима.

Не ускраћујте себи вријеме са партнером

Није ријеткост да се двоје људи удаље као партнери и потпуно посвете пословним и родитељским изазовима, а свој однос запоставе. Нажалост, од таквог опхођења према својој љубавној вези немамо баш никакве користи.

Није увијек могуће украсти вријеме од свих других дневних обавеза и посветити га својој другој половини. Па ипак, требало би да у договору са њиме покушате да ипак обезбиједите вријеме само за вас – довољно је да одете у заједничку шетњу, изађете на вечеру или одете у биоскоп.

Иако су дјеца извор велике радости и љубави, не треба изгубити из вида да сте најприје постојали ви и партнер, а да су дјеца дошла касније, као плод тог односа. Зато њихово присуство не треба да скрајне тај однос, већ само да га обогати.

Његујте и остале односе са људима који су вам важни

Чак и када је ријеч о малој дјеци, вјероватно сте већ постали свјесни да и она, поред вас као родитеља, у свом животу прижељкују и присуство других људи, нарочито својих вршњака.

То нам је показатељ да је важно одржавати контакте са својим пријатељима, и даље се дружити и његовати свој социјални живот. Ма колико да су чврсте и значајне везе између чланова породице, потребни су нам контакти и са људима приближних година, са којима нас спајају интересовања, са којима имамо сличне теме и са којима уживамо да проводимо време.

Оног момента када жена постане мајка, њен живот се додатно обогаћује, али не престају њене дотадашње друге улоге – сестре, кћерке, колегинице и др, па је важно за њено психичко здравље да и даље посвећује пажњу и тим односима.

Не заборавите: дјеца уче од вас!

Ако на почетку свог мајчинства покажете дјеци да су сви чланови породице важни и свачије потребе битне, она ће бити научена да поштују друге и то им неће бити ништа необично.

За вријеме које проведете бринући о себи постићи ћете барем два циља – себе ћете учинити срећном, а дијете осјетљивим и на потребе других људи. Нема изговора да и даље запостављате своје жеље, крените у њихово остваривање!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

  Тет а тет са Татјаном Трнинић