Riječ stručnjaka

Terapeut savjetuje: Rečenice koje ne treba da govorite djetetu

  • Izvor: Agencije
  • 13.11.2022.16:17

Terapeutkinja i specijalista za traume Šenon Moronej upozorila je roditelje da nikada ne izgovaraju ove tri fraze svojoj djeci, prenosi "Mirror".

Postoje stresne situacije u roditeljstvu kada dijete kasni u školu, vi mu pakujete stvari i hranu, a ono je na sve to iz nekog razloga ljuto i bijesno.

Složićete se, jako je teško ostati smiren, ali u ovim stresnim situacijama lakomisleni komentar može da ima trajan uticaj.

Šenon Moronej, terapeutkinja i specijalista za traume u Torontu kazala je da ima mnogo klijenata koji se sjećaju tačnih riječi koje su korišćene da ih omalovaže, ili ponište.

"Ono zbog čega mnogi dolaze kod mene kao odrasli jeste da razbiju neku neistinu koju su vezali za sebe kada su bili djeca i koja sada izaziva pravi haos u njihovom životu – kazala je ona i otkrila tri fraze koje nikada ne treba da govorimo našoj djeci.

"Prestani da plačeš"

Šenon kaže da roditelji treba da dozvole djeci da plaču jer će se tako vjerovatnije otvoriti nešto dublje ako postoji u korijenu njihove tuge.

Na primjer, kada dijete radi domaći zadatak i polomi olovku i plače - to može da bude zato što je imalo težak dan u školi ili je vršnjak rekao nešto podlo.

"Kada kažete 'to je samo olovka, prestani da plačeš', biće veća vjerovatnoća da prenese na unutrašnji, mentalni plan sva osjećanja koja su u korijenu problema", rekla je Šenon.

"Tako si dramatičan"

Time što djetetu govorite da drami prije ćete ga ohrabriti da ne priča o tome kako se osjeća.

"Poništavanje nečijih osjećanja može da bude veoma štetno. Umjesto toga naučite dete kako da prevaziđe te emocije. Jako je važno da kao roditelji date djeci do znanja da je u redu da se tako osjećaju, ali i da nisu nemoćni pred tim emocijama", kaže ona.

Ona savjetuje da koristite druge fraze kao što su "da li mogu da ti pomognem da saznamo zašto je ova situacija tako dramatična za tebe".

Bilo šta u vezi s njihovim ili vašim tijelom

Terapeutkinja upozorava da razgovor o izgledu ili tijelu djeteta može da dovede do poremećaja u ishrani koji će eskalirati u odraslom dobu.

Čak i hvaljenje mršavosti podstiče dijete da misli da je njegova vrijednost usredsređena na to da bude mršavo.

Takođe, roditelji treba da vode računa o tome kada daju izjave na svoj računa kao što je "ugojio sam se" jer dijete to može da shvati kao poruku da mora fizički da se promijeni da bi bili dovoljno dobri.

Šenon savjetuje i da se o hrani razgovara kao o nečemu u čemu treba da se uživa, a ne samo o gorivu koje treba da se sagori tokom vježbanja, prenosi portal "Ona".

Tagovi: