Savjeti

Trik kako da beba što duže spava

  • Izvor: Agencije
  • 28.09.2022.11:27

Manji broj majki ima tu sreću da im beba nakon mjesec ili dva prespava cijelu noć. Kod većine su noći ispresijecane buđenjem na sat, dva ili tri razmaka.

Čak i kad prođe prvih šest mjeseci, većina beba nastavlja da se budi po ustaljenom ritmu, što umije da bude jako iscrpljujuće po roditelje.

Jedna majka četvoro djece, Krisi Horton, podijelila je na svom "Tik Toku" novo saznanje o spavanju beba, prenosi "The Sun".

Kaže da je tek sa četvrtim djetetom saznala da bebe imaju dvije faze sna - aktivnu i mirnu.

To znači da čak i kada vaša beba izgleda nemirno u snu, možda ne morate da brinete da li ćete uspjeti da je umirite kako bi ponovo zaspala.

"Molim vas recite mi da nisam jedina osoba koja je tek sada otkrila ovo o spavanju kod novorođenčadi", kazala je ona.

U videu je objasnila da postoji razlika između mirnog i aktivnog sna. Bebu tokom faze mirnog sna svi roditelji vole da vide jer je to mirna beba koja se ne pomjera, a beba tokom aktivnog sna je beba koja se migolji, pomijera pa čak i ponekad zaplače.

Većina roditelja tada ustaje i uzima bebu iz kreveca jer misli da je frustrirana i da joj je potrebna utjeha, a zapravo su je tako samo probudili i razbili joj san.

Ova mama zato savjetuje da bebama date nekoliko sekundi, možda i minuta jer će se uglavnom ponovo same smiriti.

Prije nego što ih uzmete u ruke i izmjestite iz kreveca, uvjerite se da je beba zaista gladna ili da joj treba utjeha, a kada ste sigurni da je beba sita, pokušajte opet da je uspavate u krevecu, piše portal "Ona".

Tagovi: