Gradačac

Udala se za čovjeka kojeg je znala 6 dana i iz BiH otišla u Njemačku

 • Izvor: Kurir
 • 26.01.2023.18:05

Mejasa iz Gradačca udala se u Njemačku gdje godinama živi, ali uprkos tome njeguje bh. tradiciju i ističe da je upravo zahvaljujući tamošnjem životu počela više da se posvećuje tradiciji.

Mejasa se udala na mnogima nevjerovatan način, baš kao što se to radilo nekada - supruga je poznavala samo 6 dana, nakon čega je odlučila da se uda za njega i ode u Njemačku u kojoj nikoga drugog sem njega nije znala.

Ona je istakla da je bukvalno doživjela "brak na neviđeno".

"Udala sam se na stari vakat, imala sam provodadžiju, baš kao u stara vremena", rekla je ona i istakla da ima najboljeg supruga.

Kada je stigla u Njemačku, tamo je zatekla veliku kuću i dvorište, te joj se odmah javila vizija kojom je kuću učinila domaćinskom i unijela u nju bh. tradiju.

Ona i suprug uredili su enterijer po uzoru na stare, bh. kuće, a vremenom su dobili još veću motivaciju za to.

"Kad sam došla tamo, zatekla sam sve normalno - kuća, dvorište, sve kao i u BiH. Onda sam otišla iza kuće, da vidim gdje se šta nalazi, a onda sam ga upitala 'Šta je ovo', on mi je odgovorio: 'Pa eto, uđi da vidiš, ima neki mutvak (ostava i uz nju šupa gdje se drva stavljaju)'. Ja sam otvorila vrata i zatekla pravi sobičak, prijašnji", rekla je Mejasa za ITV story.

Mejasi je odmah sinula genijalna ideja, te je suprugu odmah predočila svoju viziju - "Mogla sam ja ovdje napraviti 'bosansku' sobu!".

Vezeni jastuci, ćilimi i ručni radovi postali su osnovni dio njenog enterijera. Mejasa je izrazito talentovana za pisanje pjesama, što je posebno oduševilo njenog muža.

Mejasa u Njemačkoj živi kao prava domaćica - sprema zimnicu, kuva, čisti, posadila je razne vrste voća i povrća, a priznala je i da Njemice dosta toga znaju u kuhinji.


Tagovi:
 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.