Стари обичај

Зашто се татама цијепа мајица приликом рођења дјетета

  • Извор: Магазин новости
  • 05.03.2024. 14:15

Обичај цијепања кошуље или мајице очевима након што се роди беба је дубоко укоријењен у народу.

Када вас позове новопечени тата на прославу поводом рођења дјетета, сигурно сте чули за народни обичај да, чим га видите, треба да му поцијепате мало кошуље или мајице. Осим што је многима занимљив и на прославама га практикују, многи нису сигурни шта овај народни обичај заправо значи. Зашто се тати цијепа кошуља?

Постоје разна вјеровања и тумачења, а неки сматрају да цијепање старе одјеће представља скидање старог човјека и облачење у ново, односно представља нову улогу која мијења живот.

Постоји и друго вјеровање које је повезано са старим временима када се маме нису порађале у породилиштима, већ код куће, на ливади, у њиви, шуми, колиби... Након рођења, важно је било да се дијете увије у неки комад тканине како би било заштићено од хладноће, а онда би тата поцијепао своју кошуљу и увијао дијете у то платно.

Уколико тата није био присутан током порођаја, онда се заустављао први мушкарац који се засутављао и којем би се узимала кошуља или се цијепало парче како би се беба у то умотала и утоплила.

Једно од вјеровања је и да други мушкарц цијепају кошуљу тати како би се симболично дио среће пренио на њих како би и они ускоро постали очеви. Слично томе, постоји вјеровање да уколико вас трудница повуче за нос, брже ћете остати у другом стању.

Неки сматрају и да овај обичај потиче од вјеровања да ће онај ко узме дјелић исцијепане кошуље добити такође дијете истог пола као и отац чију кошуљу цијепају, а у неким другим крајевима вјеровало се да то води ка добијању бебе супротног пола.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: